Indie poprvé v historii nakoupí ropu od Spojených států

Těžba ropy frakováním v Texasu

Těžba ropy frakováním v Texasu Zdroj: Irekia - Eusko Jaurlaritza, Flickr (CC BY 2.0)

Ilustrační foto (zařízení pro frakování)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Indie, která je třetím největším dovozcem ropy na světě, vůbec poprvé kupuje tuto surovinu v USA. Společnost Indian Oil Corp (IOC) uzavřela kontrakt na dva miliony tun ropy k dodání v říjnu.

Společnost IOC koupila 1,6 milionu barelů těžké a na síru bohaté ropy Mars a 400 tisíc barelů Western Canadian Select. Z Mexického zálivu ji do Indie dopraví firma PetroChina. Jak IOC sdělila agentuře Reuters, cena dodávky je velmi příznivá a dokud se to nezmění, společnost má zájem o další nákupy.

S cílem diverzifikovat dovoz ropy už dříve začaly ropu od USA kupovat také Jižní Korea, Japonsko, Čína, Thajsko, Austrálie a Tchaj-wan. Po rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) omezovat těžbu vzrostly ceny těžkých druhů ropy z Blízkého východu a americká těžká a na síru bohatá ropa se stává alternativním zdrojem.

Americko-indický obchod byl uzavřen poté, co premiér Nárendra Módí v červnu navštívil Spojené státy a prezident Donald Trump ho vyzval, aby udělal víc pro odbourávání indických obchodních bariér, a projevil přání zvýšit vývoz energetických produktů do Indie.

"Je důležité, aby se odstranily bariéry, které brání exportu amerického zboží na vaše trhy, a abychom snížili obchodní deficit s vaší zemí," řekl Trump. Americký schodek v obchodu s Indií loni dosáhl asi 31 miliard dolarů (727 miliard korun).