Inekon vybaví ukrajinské lokomotivy

Josef Hušek, Inekon

Josef Hušek, Inekon Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Česká společnost Inekon Group dodá komponenty pro výrobu 112 lokomotiv, které si objednaly ukrajinské železnice. Hodnota kontraktu činí 20,5 milionu dolarů (zhruba 420 milionů korun) a zakázka má být dokončena v roce 2016. Uvedl to generální ředitel a předseda představenstva Inekon Group Josef Hušek.

Inekon Group do lokomotiv dodá nové statické měniče z produkce plzeňské firmy Di-Elcom. „Lokomotivy jsou vyráběny v Gruzii. Námi dodávané komponenty jsou součástí jejich elektrického vybavení. Šest z nich už bylo úspěšně dokončeno a jsou nasazeny v běžném provozu,“ uvedl Hušek. Kontrakt se původně týkal součástek pro deset lokomotiv. „Jeho úspěšná realizace nám ale otevřela dveře k výraznému rozšíření této zakázky,“ uvedl Hušek.

Mezi doposud nejvýznamnější zakázky Inekon Group v zemích na východ od ČR patří dodávka 200 lokomotiv do bývalého SSSR. V Rusku společnost získala také několik kontraktů na dodávku tramvají a podílela se na modernizaci lokomotiv v Gruzii a Ázerbájdžánu. Skupina Inekon Group získala zajímavé zakázky rovněž například v Itálii, Německu či Rakousku.

Tramvaje společnosti Inekon

Tramvaj Inekon v Portlandu, OregonuTramvaj Inekon v Portlandu, Oregonu

tramvaje Inekon Grouptramvaje Inekon Group | inekon.cz

Letos v únoru firma Inekon Group uzavřela další smlouvu s americkým městem Seattle o dodávce šesti tramvají. Hodnota podepsaného kontraktu činí 26,6 milionů dolarů (zhruba 540 milionů korun). První tramvaje společnost Inekon Group do Seattlu dodal v roce 2007.

Josef Hušek: S tramvajemi už jsme dobyli Washington a Moskvu, na řadě je Peking

Inekon Group je soukromou českou společností, která byla založena v roce 1990. Vedle výroby a dodávek kolejových vozidel a tratí vyváží investiční celky, například elektrárny, cementárny či čističky odpadních vod.