Jádro, nebo obnovitelné zdroje? Česko vybere ze dvou variant

elektřina

elektřina

Státní energetická koncepce, která má vytyčit energetické zaměření Česka v příštích zhruba 50 letech, už pracuje jen se dvěma scénáři z původních šesti. První počítá s rozsáhlým využitím obnovitelných zdrojů, druhý klade důraz na jadernou energetiku. Vláda by dokument měla projednat v příštích týdnech. Nejasnosti stále panují kolem prolomení těžebních limitů. K návrhům jsou pak kromě ekologů kritické hlavně plynárenské firmy.

Koncepce by podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) měla být co nejméně závislá na vývoji cen energetických surovin či emisních povolenek a vytvořit stabilní prostředí pro investory. „Scénáře byly vybírány tak, aby měly co nejlepší dopad do HDP a mezinárodní konkurenceschopnosti ekonomiky Česka,“ uvedl mluvčí MPO Pavel Vlček.

Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii doporučuje vládě schválení „jaderného“ scénáře, který předpokládá maximální využití domácích zdrojů.

„Předpokládaným rozvojem jaderné energetiky významným způsobem redukuje očekávanou výši emisí skleníkových plynů, ale zdaleka nevede k naplnění avizovaných cílů EU v boji proti klimatickým změnám,“ uvedl Vlček.

Aktualizovaná koncepce bude respektovat závazek vlády, že do roku 2015 nebudou prolomeny územní limity pro těžbu uhlí. MPO ale na začátku letošního roku přišlo s návrhem, aby se po roce 2015 mohly těžební společnosti v severních Čechách dohodnout na případné těžbě uhlí za limity s majiteli dotčených pozemků.

MPO: Důraz na obnovitelné zdroje je ekonomicky méně příznivý

Druhý scénář „obnovitelných zdrojů“ věnuje pozornost požadavku Evropské unie snižovat škodlivé emise a v roce 2050 dosáhnout snížení skleníkových plynů o 80 procent proti roku 1990. Tento scénář vychází z celé řady požadavků, mezi nimiž je zvýšení využití všech obnovitelných zdrojů, včetně fotovoltaických a větrných elektráren. Počítá také se snižováním konečné spotřeby energie.

„Tento scénář je ekonomicky méně příznivý, protože aktualizace Státní energetické koncepce nezohledňuje náklady na scénářem předpokládané snížení spotřeby energií,“ dodal Vlček.

Výhrady mají plynárenské firmy i ekologové

Nesouhlas s navrhovanou aktualizací koncepce vyjádřily mimo jiné některé plynárenské firmy. Společnost RWE již státu poslala své námitky k dokumentu, podle ní existuje v tuzemsku větší prostor pro využití plynu zejména v teplárenství.

Kritičtí jsou i ekologové. Zhruba 20 aktivistů z hnutí Greenpeace dnes obsadilo skrývkové rypadlo v hnědouhelném dole u Litvínova, aby tak ukázalo svůj nesouhlas s tím, že v rámci koncepce mohou být časem prolomeny limity těžby uhlí, které chrání před zbouráním Horní Jiřetín.

Zhruba 20 aktivistů z hnutí Greenpeace obsadilo 28. listopadu ráno skrývkové rypadlo v hnědouhelném dole ČSA u Litvínova.Zhruba 20 aktivistů z hnutí Greenpeace obsadilo 28. listopadu ráno skrývkové rypadlo v hnědouhelném dole ČSA u Litvínova.|CTK

„Jde o poslední možnost upozornit na to, že se vláda chystá schválit energetickou koncepci, která počítá s prolomením limitů,“ řekl k důvodu protestní akce Michal Komárek z Greenpeace s tím, že vláda porušuje vlastní sliby. Možnost dohody těžebních společností s majiteli dotčených pozemků na případné těžbě uhlí za limity se totiž podle něj fakticky rovná prolomení limitů.