Japonské firmy spojují síly. LCD obrazovky budou vyrábět společně

LCD, Japonsko

LCD, Japonsko

Japonské společnosti Sony, Toshiba a Hitachi spojí své operace v oblasti výroby obrazovek z tekutých krystalů. Chtějí tak lépe konkurovat levným výrobcům z Jižní Koreje a Tchaj-wanu. Spojením vznikne největší výrobce malých LCD obrazovek pro mobilní telefony a počítačové tablety na světě, za ním budou firmy Sharp a Samsung Electronics.

Spojení má být dokončeno na jaře 2012 a firmy využijí při sloučení vládní finance. Do nové firmy by mohla investovat 200 miliard jenů (43,5 miliardy korun) společnost Innovation Network Corp. of Japan, ve které vlastní 90 procent vláda. Vládní firma by měla v novém podniku 70 procent a každá ze tří firem pak deset procent.

Výrobci obrazovek se nyní potýkají s problémy. Ceny klesají, poptávka je nestabilní a trhy si žádají stále vyspělejší technologie. Všechny tři firmy rovněž zaváhaly s investicemi do nových výrobních linek, aby mohly lépe konkurovat firmě Sharp. Ta naopak získala od Applu k investicím jednu miliardu dolarů (16,7 miliardy korun).

Podle údajů DisplaySearch měly loni tři japonské firmy na trhu malých a středně velkých obrazovek společně podíl 21,5 procent. Podíl Sharpu činil 14,8 procenta a podíl firmy Samsung Mobile 11,9 procenta.

Zatím není jisté, jak se nový podnik vypořádá s tím, že každá z japonských firem používá jinou technologii výroby obrazovek. Společnosti však uvedly, že se chtějí zaměřit na vývoj nové generace obrazovek, včetně tenčích obrazovek OLED s vyšším rozlišením využívajících technologii organických elektroluminiscenčních diod, napsala agentura Reuters.