Kámen Zbraslav koupil od Rakušanů jeho ředitel

Kámen Zbraslav

Kámen Zbraslav Zdroj: ctk

Jednoho z největších tuzemských producentů kameniva pro stavebnictví Kámen Zbraslav ovládl jeho dosavadní menšinový akcionář a generální ředitel Tomáš Nezbeda. Majoritu ve firmě odkoupil za blíže neurčenou cenu od rakouské rodinné společnosti Asamer. Rakušané se zbavují majetku kvůli vysokým dluhům. Informace o vlastnické změně vyplývající z obchodního rejstříku společnost nekomentovala, nevyjádřila se ani k otázkám ohledně dalších plánů.

Kámen Zbraslav nevlastní jen velký kamenolom na okraji Prahy, podle něhož je firma pojmenovaná. Společnost také kontroluje řadu lomů a štěrkopískoven po celé republice, vyrábí a dopravuje betonové směsi.

To je také důvod, proč kolem podniku podle informací deníku E15 kroužil i mexický obr Cemex, který v Česku odstartoval velkou expanzi. Nakonec však koupil tuzemskou část konkurenční firmy Holcim.

Těžba v Česku klesla

Vzhledem k přeměnám společnosti Kámen Zbraslav nejsou zatím dostupné její poslední hospodářské výsledky ani tržby. V loňské zahajovací rozvaze má firma uvedenou výši aktiv kolem 1,7 miliardy korun. Ještě před krizí podnik ročně utržil jednu miliardu korun, čistý zisk se pohyboval okolo 150 milionů. Ročně celá skupina vytěží přibližně sedm milionů tun kameniva.

Objem těženého kameniva v České republice se podle České geologické služby ustálil v posledních letech na hodnotě kolem 12,5 milionu metrů krychlových ročně. Kvůli propojení se stavebnictvím, které se v posledních letech potýkalo s velkými propady, zaznamenal pokles i tento obor. Celkem je v Česku kolem 170 využívaných ložisek stavebního kamene.