Kdo povede Lesy ČR? Kandidáti vzbuzují pochybnosti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Do konce ledna by měl ministr zemědělství oznámit vítěze výběrového řízení na generálního ředitele státních Lesů ČR, který vzejde z finálové pětice.

Jména finalistů ale veřejnost nezná, podle dostupných informací a zpráv z médií je k hlavním favoritům řazen zejména bývalý člen dozorčí rady za zaměstnance a šéf odborů státního podniku a současný poradce ministra Petra Bendla (ODS) Miloš Pochobradský a bývalý šéf Vojenských lesů a statků Josef Vojáček, jenž je považován za kandidáta TOP 09. Ministerstvo zemědělství nechtělo žádná jména komentovat. Před novým ředitelem firmy obhospodařující polovinu lesů v Česku bude stát jeden hlavní úkol. Tím je úprava současné podoby hospodaření lesů a systému veřejných zakázek na pěstební a těžební práce, které jsou nyní postaveny pouze a jen na ceně.

ODS vs. TOP 09?

Pochobradskému by mohlo nahrávat nejen členství v ODS a přímý kontakt s Bendlem, tedy šéfem úřadu, který je ze zákona zřizovatelem Lesů ČR. Pochobradský nedávno v rozhovoru pro Aktuálně.cz současnou podobu tendrů a metodu při kritizoval. Z Lesů ČR ale odešel ve zlém, podle dostupných informací se tak stalo na základě hrubého porušení pracovní kázně. Sám Pochobradský ale tvrdí, že kvůli odlišným názorům v dozorčí radě i ve srovnání s již bývalým šéfem Lesů ČR Svatoplukem Sýkorou se jej vedení firmy snažilo dostat z firmy za každou cenu.

Vojáček je pro změnu bývalým ředitelem Vojenských lesů a statků (VLS), které nepoužívají metodu „při pni“, kdy firmy dřevo těží a zároveň prodávají, ale metodu označovanou OM, neboli prodej z odvozního místa. V tomto případě firmy dřevo pouze těží, ale pak jej ve vlastní režii prodávají vojenské lesy. Vojáček se ale snažil metodu „při pni“ prosadit i ve vojenských lesích a za jeho působení výrazně stoupla spolupráce s holdingem Less Jana Mičánka, který je od loňského října v úpadku.

Vojáček má silnou vazbou na bývalého ředitele Lesů ČR a nynějšího místopředsedu poslanecké sněmovny Jiřího Olivu (TOP 09). Kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu našla v minulosti v VLS vážná pochybení směrem k Less. Vojáček následně funkci ředitele společnosti VLS opustil a za pomoci Jiřího Olivy následně získal funkci kvestora na České zemědělské univerzitě. Otázkou ale je, nakolik nyní po prohraných prezidentských volbách klesl vliv Miroslava Kalouska a celé TOP 09. „Probíhá cílená příprava na pozici u Lesů ČR nebo ministerstvu zemědělství. Veřejně se diskutuje o tom, že je kandidátem TOP 09 na případně uvolněnou pozici na MZe,“ řekl E15 zdroj z oboru.

Podle informací odborného serveru Silvarium.cz je členem finálové pětice také Daniel Szórád, který v minulosti působil v představenstvu společnosti Foresta Wood. V něm ve stejné době působil i Ivan Doubrava, jednatel bývalé jedničky na trhu CE Wood. Také CE Wood skončila předloni v konkurzu, přičemž zajímavostí je, že Lesy ČR u soudu přihlásily pohledávku za více než 200 milionů korun.

Svatopluk SýkoraSvatopluk Sýkora | ctkBývalý šéf Lesů ČR Svatopluk Sýkora

Před novým ředitelem firmy obhospodařující polovinu lesů v Česku bude stát jeden hlavní úkol. Tím je úprava současné podoby hospodaření lesů a systému veřejných zakázek na pěstební a těžební práce, které jsou nyní postaveny pouze a jen na ceně. To sice přineslo Lesům rekordní miliardové zisky, podle kritiků se tak ale stalo na úkor lesnických a dřevařských firem, z nichž mnohé cenový atak neustály a mají finanční potíže. Některé dokonce zkrachovaly v čele s největším soukromým hráčem na trhu, holdingem Less podnikatele Jana Mičánka s obratem přes osm miliard korun.

Úpravu koncepce hospodaření ve státních lesích, zejména ve správě Lesů ČR, nazývanou Dřevěnou knihou, již Bendl chystá. „V první části roku bych se věnoval i aktualizaci Dřevěné knihy a budu k tomu motivovat i nového generálního ředitele,“ uvedl nedávno ministr při představení nové zemědělské koncepce na léta 2014 až 2020.

Kritik Dřevěné knihy a Lesů ČR Zdeněk Valný, který šéfuje profesní Asociaci českých a moravských dřevozpracovatelů, míní, že by měl ministr zemědělství kvůli netransparentnosti výběrové řízení zrušit. „Měl by pak vyhlásit nové, se známými členy komise i jmény uchazečů a jejich představami o vedení firmy, jako měla například veřejnoprávní Česká televize,“ řekl deníku E15 Valný. V komisi by pak podle něj měli sedět lidé s odbornými znalostmi oboru a zároveň lidé, u nichž je nulový střet zájmů, tedy nepocházeli by z firem, s nimiž nyní státní podnik obchoduje.