Kofola na nákupech? Samaras prý jedná o převzetí slovenské Zlaté studny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: filedump CC BY-SA 2.0 Flickr

Výrobce nealkoholických nápojů Kofola jedná o koupi slovenské nápojové skupiny Zlatá studna vyrábějící balené pramenité vody, sirupy a ovocné nápoje. Uvádí to slovenský server Trend.

Podle informací Trendu má být transakce dořešena v průběhu nejbližších týdnů, Kofola informace v článku nechtěla komentovat.

Její finanční ředitel Daniel Buryš pro agenturu Reuters uvedl, že firma má prostor pro dvě nebo tři akvizice. Upřesnil, že by rád do portfolia společnosti přidal českou nebo slovenskou značku minerální vody.

„Velice aktivně se zajímáme o způsoby, jak dál růst. Jsme připraveni k akvizicím,“ dodal Buryš, ačkoliv konkrétnější být nechtěl. Přiznal ale, že přibrání výrobce minerální vody je „v dlouhodobém zájmu“ Kofoly. Za nepravděpodobné označil, že by se firma rozhlížela po akvizicích mimo region střední Evropy.

V celé transakci Kofole podle Trendu nemusí jít jen o převzetí dvou závodů Zlaté studny v Širokém a Dobré Vodě. V konečném důsledku prý může vzniknout největší hráč na slovenském trhu s nealkoholickými nápoji, který výrazně překoná dosavadní jedničku - dceru koncernu Coca-Cola. Kofola by totiž akvizicí Zlaté studny získala také podíl v širším slovenském nápojářském uskupení Water Holding.

Akcie Kofoly na burze ve Varšavě

Jedné výrazné transakce se již Kofola letos účastnila, když koncem března oznámila navýšení svého podílu ve slovinském výrobci minerálních vod Radenska na téměř 94 procent. Celkem za tuto akvizici zaplatila 1,8 miliardy korun.

Uvedenými nákupy ale výčet událostí kolem Kofoly končit nemusí. Nedávno se objevily informace, že společnost plánuje emisí akcií na pražské i varšavské burze, kde se už s jejími akciemi obchoduje.