Křetínského EP Energy chce vyšší tržní podíl, koupila Optimum Energy

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Společnost EP Energy Trading podnikatele Daniela Křetínského, která dodává odběratelům elektřinu a plyn, koupila firmu Optimum Energy se stejným zaměřením. Naplňuje tak strategii posilovat podíl na trhu, uvedla dnes EP Energy Trading. Fúzi od začátku srpna posuzoval ve zjednodušeném řízení antimonopolní úřad.

EP Energy Trading je součástí energetické skupiny EP Energy, která je nejvýznamnějším dodavatelem tepla a druhým největším výrobcem elektřiny v zemi. Elektřinu a zemní plyn dodává domácnostem, firmám i velkoodběratelům v Česku a na Slovensku. Současně se specializuje na obchodování s těmito komoditami na velkoobchodním trhu.

Pražská Optimum Energy dodává elektřinu a plyn 14 tisíc zákazníků, především domácnostem a malým firmám. EP Energy Trading s oznámením akvizice zároveň uvedla, že zákazníci obou společností v následujícím období mohou očekávat snížení cen elektřiny i zemního plynu.

Optimum Energy měla loni tržby 445 milionů korun a zisk 16 milionů, o rok dříve měla tržby 600 milionů. Podle výroční zprávy měla loni devět zaměstnanců. Na kapitálu se stoprocentně podílela společnost registrovaná na Kypru. Optimum Energy také ovládala dceřinou společnost Dobrá energie rovněž se zaměřením na dodávky energií.