Křetínského EP Energy koupila dodavatele většiny tepla pro Budapešť

teplárna

teplárna Zdroj: ctk

Společnost EP Energy podnikatele Daniela Křetínského koupila od francouzské firmy EdF podíl 95,6 procenta v maďarských teplárnách Budapesti Erömü. Ty sdružují tři plynové elektrárny, které dodávají 60 procent spotřeby tepla maďarské metropole. Transakci bude posuzovat maďarský antimonopolní úřad.

Pod Budapesti Erömü spadají plynové teplárny Kelenföld, Újpest a Kispest, které produkují také elektřinu. Pro výrobu elektřiny mají dohromady výkon přesahující 400 megawattů a pro produkci tepla mají instalovanou kapacitu zhruba 1180 megawattů. Na výrobě elektřiny v Maďarsku se podílejí zhruba třemi procenty.

Souhlas s transakcí, aby platila, musí vedle maďarského antimonopolního úřadu vyslovit také francouzské ministerstvo hospodářství, napsal server Ihned.cz, který o akvizici informoval.

Česká teplárenská jednička

EP Energy je největším dodavatelem tepla v Česku a současně druhým největším domácím výrobcem elektřiny. Vedle českého trhu dosud působil na Slovensku a v Německu. Firma spravuje energetické aktivity Energetického a průmyslového holdingu (EPH), kterou Křetínský vlastní spolu s podnikatelem Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T.

EPH letos v lednu koupil v Itálii šest plynových a jednu tepelnou elektrárnu s celkovým výkonem 4500 megawattů. Ve stejné době holding dokončil převzetí společnosti vlastnící černouhelnou elektrárnu Eggborough ve Velké Británii. EPH nyní zahrnuje čtyři desítky podniků z Česka, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem.