Křetínského EP Energy koupila německou elektrárnu s nejvyšším komínem

Německá elektrárna Buschhaus

Německá elektrárna Buschhaus Zdroj: Profimedia.cz

Česká společnost EP Energy, která spadá pod Energetický a průmyslový holding (EPH), koupila od německé skupiny E.ON dolnosaskou uhelnou elektrárnu Buschhaus a přilehlý uhelný důl Schöningen. Transakci firmy vypořádají do konce roku, její hodnotu nezveřejnily.

Elektrárna Buschhaus, spuštěná v roce 1985, patřila až do své modernizace v roce 2002 k největším producentům emisí oxidu uhličitého v Německu. Její dominantou je 307 vysoký komín, nejvyšší v celé zemi.

E.ON plánoval uzavření elektrárny v roce 2017, poté co dojde k vyuhlení dolu Schöningen. EP Energy ale chce udržet dlouhodobý provoz, přičemž dodávky uhlí ze Schöningenu nahradí surovinou ze svého německého dolu Mibrag.

Výkonem 390 megawattů patří Buschhaus ke středně velkým provozům. Po jeho převzetí se celkový výkon elektráren, které EP Energy u našich západních sousedů ovládá, zvýší na 900 megawattů.

Německo se chystá do roku 2022 uzavřít všechny jaderné elektrárny v zemi. Energetické koncerny proto věří, že uhelná zařízení mají budoucnost, neboť budou nezbytné pro udržení stability přenosových sítí. Elektřina z hnědého uhlí v současnosti pokrývá 26 procent německé spotřeby.

EP Energy byla v roce 2012 největším dodavatelem tepelné energie v ČR, druhým největším domácím výrobcem elektřiny a zaujímala třetí pozici v těžbě uhlí v Německu. V menší míře pak podniká i na Slovensku.

Stoprocentním akcionářem EP Energy je EPH, jehož podílníci jsou PPF (44,44 %), J&T (37,04 %) a finančník Daniel Křetínský (18,52 %). Za letošní první pololetí EP Energy vykázala hrubý zisk před úroky, daní a odpisy 220 milionů eur (5,7 miliardy korun).