Křetínského EP Energy loni vydělala čtyři miliardy korun

Elektrárna Opatovice

Elektrárna Opatovice Zdroj: CC BY 3.0: Karelj

Společnost EP Energy, která patří do Energetického a průmyslového holdingu, loni zvýšila čistý zisk téměř trojnásobně na 147,2 milionu eur, což je v přepočtu zhruba čtyři miliardy korun. Provozní zisk EBITDA vzrostl meziročně o 17 procent na 331 milionu eur.

Křetínského firma už do loňských výsledků nezapočítala aktivity německých hnědouhelných dolů Mibrag a tamních hnědouhelných elektráren, které letos převedla na mateřský EPH.

EP Energy v Česku provozuje teplárny a elektrárny, včetně Elektrárny Opatovice, a obchodníka s energiemi EP Energy Trading. Na Slovensku má menšinový podíl ve Středoslovenské energetice.

V prosinci 2015 EP Energy rozšířila své teplárenské aktivity o aktiva v Maďarsku, kde skupina koupila více než 95 procent ve společnosti Budapesti Erömü. Tyto teplárny pokrývají přibližně 60 procent celkové spotřeby tepla v Budapešti.

Vynáší hlavně distribuce elektřiny

Největší část zisku měla společnost z distribuce, obchodu a dodávky elektřiny. Na provozním zisku EBITDA se tyto činnosti podílely z 53,9 procenta. Meziročně se provozní zisk z distribuce a obchodu s elektřinou zvedl o 44,5 milionu na 196,7 milionu eur. Nejvíce se na zvýšení ziskovosti podílela Středoslovenská energetika. Obchodník EP Energy Trading přidal 9,3 milionu eur díky rozšíření působnosti do Německa.

Z výroby elektřiny a tepla EP Energy vydělala loni 134,1 milionu eur, což bylo o 3,7 procenta více než v roce 2014. Zisk tlumila především padající cena elektřiny na burzách. Růst mohla firma vykázat jen díky pořízení maďarských tepláren a díky vratce darovací daně z emisních povolenek. Od českého státu takto EP Energy získala zpět 13,2 milionu eur.

Do obnovy a údržby elektráren a tepláren firma investovala 113,2 milionu eur. O rok dříve se tato částka vyšplhala na 46,6 milionu eur. Největší díl peněz spolkla modernizace kotlů a úpravy Elektrárny Opatovice, která by bez modernizace neplnila emisní limity stanovené evropskou směrnicí o průmyslových emisích. V příštích dvou letech EP Energy plánuje zvýšit investice do teplovodních sítí, a to i díky evropským dotacím na zvyšování energetické účinnosti.