Křetínského rekord: za slovenské plynárny zaplatí 63 miliard

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Daniel Křetínský si může připsat výjimečný primát. Jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) se totiž postaral o historicky největší investici české firmy v zahraničí, když za 49procentní podíl ve státní plynárenské společnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zaplatí dle agentury Reuters až 2,5 miliardy eur, v přepočtu asi 63,2 miliardy korun. Prodej dosavadního podílu zahraničních akcionářů – GDF Suez a E.ON - dnes schválila slovenská vláda.

Podle zdroje ze slovenské vlády by kabinet mohl s novým nabyvatelem akcií podepsat smlouvu už tento pátek, oficiální cena ale zatím nebyla zveřejněna. EPH by měl pak ve firmě rovněž získat manažerskou kontrolu.

Slovenská vláda se vstupem nového investora do SPP zabývala už několikrát. Kvůli sporu se zahraničními akcionáři o ceny zemního plynu pro domácnosti ale v říjnu jednání o transakci přerušila. Obnovila je poté, co EPH premiérovi Robertu Ficovi v dopisu slíbil, že příští rok nebude požadovat zdražení plynu pro domácnosti. Němcům a Francouzům Fico vyčítá, že SPP pouze vysávali.

Slovenská vláda si od spolupráce s Křetínským slibuje zlepšení oproti dosavadnímu stavu, kdy manažerskou kontrolu nad podnikem má E.ON a GDF Suez, ačkoli stát v SPP drží 51 procent akcií. Nová akcionářská smlouva tak má posílit vliv státu. Ministerstvo hospodářství se k tomu ještě dohodlo s EPH na vytvoření funkce vnitřního auditora, kterého by jmenovala slovenská strana. Auditor má zaručit přístup ke všem potřebným informacím.

GDF Suez i E.ON už dříve uvedly, že podíl, který v SPP koupily v roce 2002 za zhruba 2,7 miliardy dolarů (asi 52,6 miliardy korun), chtějí prodat.

Vlastnická struktura EPH
EPH se stal v posledních několika letech ambiciózním hráčem v energetickém sektoru, když se mohl opřít o silnou kapitálovou základnu finančních skupin PPF Petra Kellnera a J&T, jež každá ovládá 40 procent holdingu. Zbývající podíl drží sám Křetínský, který podnik také řídí. V současnosti holding vlastní více než 20 firem v oblasti elektroenergetiky, teplárenství a těžby hnědého uhlí. Vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice, německé doly Mibrag a polské doly Silesia. Holding měl loni provozní zisk před odpisy 320 milionů eur (asi osm miliard korun).