Křetínský ovládne průmyslovou skupinu EP Industries

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Většinový podíl v průmyslové skupině EP Industries, která vznikla vyčleněním z původního Energetického a průmyslového holdingu (EPH), získá Daniel Křetínský. Podnikatel to potvrdil týdeníku Ekonom. Miliardář má zároveň v blízké době převzít 40 procent akcií fotbalového klubu AC Sparta Praha.

„V EP Industries budu mít 60 procent akcií, dalších 40 procent budou ovládat private equity struktury J&T,“ uvedl Křetínský. Podniky shromážděné v EP Industries jsou zaměřené mimo jiné na montáže a údržbu energetické přenosové soustavy. Ve skupině je také například firma SOR Libchavy, druhý největší výrobce autobusů v Česku.

V nové majetkové struktuře EP Industries již nebude figurovat skupina PPF finančníka Petra Kellnera. Samotný holding EPH, zaměřený na energetiku, si původní majetkové poměry zatím zachová. V EPH tak má stále PPF Group podíl 40 procent, dalších 40 procent patří J&T a 20 procent vlastní Křetínský.

Nové majetkové poměry se mají brzy odrazit i v pražském fotbalovém klubu AC Sparta Praha, od roku 2004 ve vlastnictví skupiny J&T. Zdroje týdeníku uvádějí, že v blízké době by měl Křetínský získat 40 procent akcií klubu a J&T zůstane 60 procent. Křetínský, předseda představenstva Sparty, tuto informaci nechce potvrdit ani vyvrátit, ovšem připouští, že i na pražské Letné se akcionářská struktura změní, napsal Ekonom.