Krize v Rudém moři ohrožuje dodávky LNG z Kataru. Evropa ho může nahradit z USA

Evropa je nyní z velké míry závislá na dovozu LNG, velký podíl dodávek má americký původ. Ilustrační foto

Evropa je nyní z velké míry závislá na dovozu LNG, velký podíl dodávek má americký původ. Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Útoky jemenských povstalců na civilní lodě v Rudém moři neustávají. Katar kvůli obavám o bezpečnost přesměroval z nebezpečné oblasti své tankery se zkapalněným zemním plynem. Riziko omezení dodávek se zatím neprojevilo růstem cen suroviny. Evropské plynové zásobníky jsou v dobré kondici, kontinent se může spolehnout na dodávky odjinud a průmyslová spotřeba je utlumená.

Američané a Britové v posledním týdnu přitvrdili ve snaze zastavit útoky Húsíů a provedli desítky úderů ze vzduchu a z moře na jejich vojenské pozice přímo v Jemenu. Povstalci následně sdělili, že se plavidla těchto zemí pro ně stala legitimním cílem.

„Loď nemusí nutně směřovat do Izraele, abychom ji zaměřili. Stačí, aby byla americká,“ uvedl jejich mluvčí Nasruldín Amer. „Spojené státy jsou na pokraji ztráty své námořní bezpečnosti,“ dodal. Rebelové přitom už od listopadu útočí i na obchodní lodě přepravních společností ze zemí, které nemají přímou vazbu na konflikt v Gaze, jímž svou činnost zdůvodňují.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat