Kyjev bude platit Gazpromu za plyn méně

Plynovod Gazpromu

Plynovod Gazpromu Zdroj: JanChr via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Ukrajina bude ve čtvrtém čtvrtletí platit za dodávky ruského plynu zhruba 230 dolarů (5600 korun) za tisíc metrů krychlových. Uvedl to dnes ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Rusko v červenci zastavilo dodávky na Ukrajinu poté, co Kyjev odmítl nadále platit 247 dolarů za tisíc metrů krychlových. V pátek však země uzavřely předběžnou dohodu o zimních dodávkách.

Ukrajina před uzavřením této dohody označovala za přijatelnou cenu 220 dolarů za tisíc metrů krychlových. Průměrná cena ruského plynu pro dlouhodobé evropské odběratele se přitom podle Moskvy v letošním roce pohybovala mezi 235 a 242 dolary, napsala agentura Reuters.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič po pátečním jednání o dodávkách plynu na Ukrajinu uvedl, že Kyjev bude za ruský plyn platit podobnou cenu jako sousední země patřící do Evropské unie.

První dodávky v říjnu

Předběžná dohoda uzavřená v pátek je platná od 1. října do konce března příštího roku. Předpokládá, že v samotném říjnu Ukrajina od ruské plynárenské společnosti Gazprom odebere dvě miliardy krychlových metrů plynu.

K uhrazení říjnových dodávek by měla Ukrajina podle agentury Reuters využít 500 milionů dolarů, které získala od mezinárodních finančních institucí. Šéf ruského Gazpromu Alexej Miller dnes nicméně upozornil, že zatím není jisté, zda bude Kyjev schopen zaplatit za další dodávky v listopadu a prosinci.

„Pokud bude tato zima mimořádně chladná, lze očekávat problémy,“ dodal. Neshody kolem plateb za plyn mezi Moskvou a Kyjevem v minulosti narušily také dodávky ruského plynu do Evropy.