Kyjev nám dluží 14,5 miliardy za dodávky na území rebelů, tvrdí Gazprom

Východní Ukrajina

Východní Ukrajina Zdroj: ctk/AP

Ukrajina dluží ruské státní společnosti Gazprom 600 milionů dolarů (14,5 miliardy korun) za dodávky plynu do východních částí země ovládaných povstalci. Uvedl to podle agentury Reuters náměstek generálního ředitele podniku Alexandr Medveděv.

Vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou se prudce zhoršily poté, co Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a začalo podporovat proruské separatisty na východě Ukrajiny. Kyjev kvůli napjatým vztahům s Moskvou začal dovoz plynu z Ruska omezovat, svou spotřebu se snaží pokrývat domácí těžbou a dodávkami z Evropy. Spory mezi Moskvou a Kyjevem kolem dodávek plynu měly v minulosti dopad i na tranzit této suroviny z Ruska do evropských zemí.

O snížení závislosti na ruském plynu nyní usiluje rovněž Evropská unie. Medveděv dnes nicméně uvedl, že v období od ledna do května se dodávky Gazpromu do Evropy a Turecka meziročně zvýšily o 16 procent. Gazprom již minulý týden oznámil, že v celém letošním roce plánuje vyvézt do Evropy a Turecka rekordních 165 miliard krychlových metrů zemního plynu, což by bylo o 3,5 procenta více než loni.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.