Lesy budou bez šéfa déle

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Jméno nového generálního ředitele Lesů ČR bude známo o něco později, než byl původně avizovaný konec ledna. Serveru E15.cz to řekla ředitelka komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová. Kdo – poněkud utajovaný - tendr vyhrál, se veřejnost dozví nejspíše na začátku příštího týdne. „Žádný konkrétní důvod (odkladu) není, je hodně kandidátů a je nutné se výběru pečlivě věnovat,“ uvedla Böhmová.

Do finále sledovaného výběrového řízení se dostalo pět uchazečů, jejich jména ale ministerstvo – stejně jako jména členů výběrové komise – nezveřejnilo. Podle odborného serveru Silvarium.cz se do finálové pětice dostal poradce ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), bývalý člen dozorčí rady LČR a exšéf tamních odborářů Miloš Pochobradský, bývalý šéf Vojenských lesů a statků a současný kvestor České zemědělské univerzity Josef Vojáček, a trojice Pavel Indra, Václav Šebek a Daniel Szórád. Podle jiného zdroje se do pětice nedostal Indra, ale dosavadní ekonomický ředitel firmy Michal Gaube, který je v současné době po Sýkorově rezignaci pověřen vedením státní firmy.

Podle dostupných informací a zpráv z médií je k hlavním favoritům řazen zejména Pochobradský, který je mimo jiné i členem ODS, a Vojáček. Ten je považován za kandidáta TOP 09 a má silnou vazbou na bývalého ředitele Lesů ČR a nynějšího místopředsedu poslanecké sněmovny Jiřího Olivu (TOP 09). Jméno Pochobradského jako favorita ale zdroje E15 zpochybňují, mimo jiné i proto, že z Lesů ČR odešel ve zlém za hrubé porušení pracovní kázně. To ale Pochobradský odmítá s tím, že měl odlišné názory než ostatní členové dozorčí rady i bývalý ředitel LČR Svatopluk Sýkora, a proto jej chtěli z firmy dostat za každou cenu. Za nejkompetentnější jsou ale podle zdrojů E15 považováni Gaube, Szórád a Vojáček.

Podle některých názorů by bylo kvůli netransparentnosti a neprůhlednosti nejlepší výběrové řízení zrušit. „Měl by pak vyhlásit nové, se známými členy komise i jmény uchazečů a jejich představami o vedení firmy, jako měla například veřejnoprávní Česká televize,“ řekl E15 kritik Dřevěné knihy a Lesů ČR Zdeněk Valný, který šéfuje profesní Asociaci českých a moravských dřevozpracovatelů. V komisi by pak podle něj měli sedět lidé s odbornými znalostmi oboru a mezi finálovými kandidáty pak lidé, u nichž je nulový střet zájmů, tedy nepocházeli by z firem, s nimiž nyní státní podnik obchoduje.