LOM prodají část pozemků a provozy

Aero L-39 Albatros.

Aero L-39 Albatros. Zdroj: Petr Horky

Letecké opravny Malešice (LOM), jeden z posledních českých výrobních podniků ve státních rukou, čeká výrazná restrukturalizace. Podle informací deníku E15 nepůjde cestou privatizace ani hledání strategického partnera, ale zbaví se asi poloviny padesátihektarového pozemku v pražských Malešicích a části provozů ve Kbelích. Ceny se tam pohybují od 2000 do 5500 korun za metr čtvereční. Celkový výnos za prodej parcel by mohl přesáhnout jednu miliardu.

„Na prodej bude více než polovina pozemků v Malešicích, areál v Toužimské ulici ve Kbelích a převážná většina strojírenského vybavení. Zbavíme se nákladů a za ušetřené peníze zmodernizujeme kbelské hangáry,“ upřesnil generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita, který odpovídá za majetek rezortu obrany. LOM jsou jeho součástí. Proces restrukturalizace má trvat dva až tři roky.

Záměr dřívějšího vedení ministerstva obrany prodat celý malešický areál a veškeré kapacity podniku soustředit do Kbel spadl pod stůl na jednání vlády minulý týden. Jisté zeštíhlení nicméně bude, dotkne se přebujelých zásob a části zaměstnanců. O práci se nemusí bát kvalifikovaní dělníci, kterých je v tomto odvětví nedostatek.

Druhá největší letecké továrna v Česku opravuje a modernizuje ruské vrtulníky typové řady Mi nebo . Dohromady zaměstnává necelou tisícovku lidí. „Snížit náklady a zvýšit příjmovou stranu cash flow je nutnost. V krátkodobém horizontu jdeme i cestou snížení objemu skladových zásob, ve střednědobém horizontu musíme nasmlouvat a realizovat obchodní případy. Personální úspory pečlivě prověřujeme,“ uvedl šéf LOM Roman Planička.

Ředitel přiznává, že za dřívějším záměrem rezortu soustředit provozy do Kbel stály zájmy o malešický areál. „Dnes naopak připravujeme a částečně už realizujeme vyčlenění činností, u kterých je to efektivní, ze Kbel do Malešic,“ řekl Planička.