Lucembursko láká investory na těžbu surovin ve vesmíru

Těžba nerostů ve vesmíru, sonda Dragonfly

Těžba nerostů ve vesmíru, sonda Dragonfly Zdroj: DSI/Bryan Versteeg

Lucembursko chce přilákat investory ochotné pustit se do dobývání přírodních zdrojů ve vesmíru a vytváří pro ně příznivé právní a jiné podmínky. Oznámil to ministr hospodářství Etienne Schneider.

Lucembursko je tak podle něj první evropskou zemí, která se vydala touto cestou. Schneider záměr oznámil dva měsíce poté, co americký prezident Barack Obama podepsal zákon, který umožňuje komerční využití zdrojů nacházejících se na Měsíci a na planetkách.

Uvedený „vesmírný zákon“ stanoví, že veškerý materiál nalezený Američanem nebo americkou společností na vesmírných tělesech nebo na Měsíci patří těmto nálezcům.

„Lucembursko chce také zajistit regulační a právní rámec pro přípravu podnikání ve vesmíru“, zejména na asteroidech, řekl poradce lucemburské vlády Jean-Jacques Dordain, který byl v letech 2003 až 2015 generálním ředitelem Evropské vesmírné agentury (ESA).

Lucemburské sídlo zajistí právo na zdroje

Podle Schneidera soukromým společnostem, které se usídlí v Lucembursku, aby tam začaly v této oblasti podnikat, budou zajištěna „jejich práva“ na zdroje, které vytěží na planetkách, například vzácné nerosty.

Kromě toho Lucembursko hodlá samo investovat do některých výzkumných a vývojových projektů. Zvažuje také přímou kapitálovou účast ve společnostech, které se zapojí do přípravy těžby zdrojů ve vesmíru. Rozpočet na tento účel ale ještě nebyl stanoven.