Lukoil odchází z Česka, benzinky prodá maďarské MOL

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Maďarský petrochemický koncern MOL pokračuje v razantní české expanzi. Poté, co získal čerpací stanice Agip, převezme i 44 benzinek Lukoilu. Celkem tak budou Maďaři v Česku vlastnit 318 čerpacích stanic, čímž se téměř dotáhnou na jedničku českého trhu, společnost Unipetrol se sítí Benzina.

Ruský gigant přitom český trh opouští už podruhé. V roce 2003 prodal své tehdejší tři čerpací stanice konkurenčnímu Shellu. Do Česka se pak ale vrátil hned v roce 2006, kdy koupil středoevropskou síť čerpacích stanic Jet od společnosti ConocoPhillips. V Česku tak získal 44 benzinek.

Lukoil se zároveň zbaví i svých čerpacích stanic v Maďarsku a na Slovensku. Celkem 94 provozoven získá rovněž maďarská společnost Norm Benzinkút. „Prodej je součástí úsilí o optimalizaci petrolejářského byznysu Lukoilu,“ oznámila firma v prohlášení. Již dříve uvedla, že zvažuje prodej některých aktiv ve východní Evropě, aby se mohl soustředit na ruské projekty.

Druhá největší ruská ropná společnost tak pokračuje ve výprodeji východoevropských aktivit a v regionu už zůstává jen na polském trhu. Na konci července oznámila také prodej 240 čerpacích stanic a šesti skladů pohonných hmot na Ukrajině rakouské AMIC Energy Management.

Útok na Unipetrol

Z maďarského hlediska jde o další úspěch v plánované expanzi. Letos v květnu MOL koupil od italské Eni 125 českých čerpacích stanic Agip. V Česku zatím vlastní 24 pump Slovnaft a 125 čerpacích stanic PapOil, což z něj činí dvojku českého trhu hned za Unipetrolem, jemuž patří přes 338 čerpacích stanic Benzina.

„Naším cílem je mít v České republice patnáct procent trhu, a to nejen v počtu čerpacích stanic, ale i v množství prodaných pohonných hmot,“ řekl nedávno E15 Attila Dsupin, generální ředitel Slovnaftu pro Českou republiku.

Přehled největších pumpařských sítí v Česku
Benzina (Skupina Unipetrol) 339
MOL * 318
OMV 201
Čepro 191
Shell 176

*pumpy Slovnaft, Pap Oil a Agipzdroj: internetové stránky firem, ČTK

Od italské Eni chtěli Maďaři koupit i zhruba třetinový podíl v České rafinérské, nakonec jej ale získal za 30 milionů eur (823 milionů korun) Unipetrol, který využil využil předkupního práva.

MOL vlastní v 11 zemích střední Evropy a Balkánu více než 1700 čerpacích stanic, tuto síť chce dále rozšiřovat. Firma zaměstnává necelých 29 tisíc lidí. Kromě čerpacích stanic provozuje i čtyři rafinerie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku.

Česko je zemí s největší koncentrací čerpacích stanic v Evropě. O konsolidaci trhu se mluví několik let. Marže z prodeje benzinu a nafty se pohybují kolem pěti procent a jsou jedny z nejnižších v sektoru maloobchodu.

Počet čerpacích stanic v Česku
celkem 6918
z toho: veřejné 3745
s vymezeným přístupem 573
neveřejné 2600

zdroj: MPO - Evidence čerpacích stanic k 31.12.2013