Lukoil se pouští do těžby diamantů u Archangelsku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ropný gigant Lukoil by měl příští měsíc získat první diamanty z naleziště na severozápadě Ruska. Společnost do přípravné fáze projektu vložila více než miliardu dolarů. Podle některých zdrojů by se jí mohly investice začít vracet za sedm až osm let.

Firma asi 130 kilometrů od Archangelsku rozvíjí důl Vladimir Grib, který byl objeven v roce 1996. Odhaduje se, že se tam nachází kolem sta milionů karátů. Jde tedy o čtvrté největší naleziště v zemi. Dříve se spekulovalo o jeho možném prodeji společnosti Alrosa či jiným zájemcům a tato možnost není vyloučena ani do budoucna.

„Vše je založeno na nejvyšších standardech a nejlepších postupech z celého světa,“ řekl šéf Lukoilu Vagit Alekperov s tím, že firma pro těžbu sbírala zkušenosti v Kanadě a jižní Africe.

Těžbu vítá i oblast. V rámci projektu vzniká tři a půl tisíce pracovních míst, navíc přinese prostředky místnímu rozpočtu. „Ve skutečnosti vytváříme novou image Archangelského regionu, stáváme se na diamanty nejbohatší provincií v Rusku,“ prohlásil už dříve místní gubernátor Igor Orlov.