Ministr Brabec chce za evropské peníze vyměnit 150 tisíc kotlů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Blazek, Mlada fronta E15

Stát hodlá získat až devět miliard korun z evropských fondů, které by se využily jako dotace na výměnu starých kotlů za ekologičtější. Po celé zemi by si pak mohlo pořídit nový kotel až 150 tisíc domácností, velká část peněz by zamířila na Ostravsko a Ústecko. Ministr životního prostředí Richard Brabec doufá, že by se v těchto nejpostiženějších regionech skokově zlepšilo ovzduší.

Nový operační program životního prostředí pro roky 2014 až 2020 by podle Brabce bylo možné použít i pro financování kotlíkových dotací, které zatím šlo financovat pouze z národních zdrojů. Vláda o tom nyní jedná s Evropskou komisí. Výměna kotlů by se týkala domácností v celé České republice.

„Určitě docela významná část by byla alokována na Moravskoslezský kraj, který pro nás má prioritu společně s Ústeckým krajem, z hlediska samozřejmě zlepšení kvality ovzduší, a já si dokonce troufám opravdu říct, že by to znamenalo skokové zlepšení ovzduší,“ řekl Brabec.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejznečištěnějším v České republice, ale i celé Evropě. Ke znečištění přispívá průmysl, doprava a také právě domácí topeniště. Pro společný program na výměnu kotlů dotovaný krajem a vládou bylo dosud v kraji uvolněno celkem 220 milionů korun. Výměna jednoho kotle znamená úsporu emisí prachu v objemu až 100 kilogramů ročně.

Byla by to opravdu bomba

„Čím dál tím víc je zřejmé, že ta špatná kvalita ovzduší je hodně na vrub právě lokálních topenišť a samozřejmě nevyhovujících kotlů,“ řekl ministr Brabec při návštěvě Třince. V Moravskoslezském kraji se zatím z kotlíkových dotací vyměnilo necelých 5000 kotlů.

„Teď bychom měli ambici možná na 20 000 až 30 000. To znamená, že jsme přesvědčeni, že to by opravdu byla bomba a byl by to zlom,“ řekl Brabec. Nyní ministerstvo pracuje na vytvoření systému, který by byl pro žadatele o dotaci co nejvhodnější a nejjednodušší.

Ať žije teplá zima. Lidé ušetřili tisíce na vytápění