Minoritní akcionáři ČEZ kolem Michala Šnobra svolávají valnou hromadu firmy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Minoritní akcionáři ČEZ sdružení kolem kritika současného vedení firmy Michala Šnobra předali představenstvu společnosti žádost o svolání valné hromady. Chtějí na ní mimo jiné řešit takzvaný opční program, jenž mohou manažeři firmy využít na nákup akcií společnosti. Mezi dalšími tématy jsou strategie společnosti či prodej hnědouhelné elektrárny Počerady. Šnobr to uvedl na svém twitteru

„Můžeme potvrdit, ze nám bylo doručeno podání akcionáře, které nyní prochází právním posouzením,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Na informaci upozornil Zdroj.cz.

Šnobr kritizuje vedení ČEZ dlouhodobě. Při červnové řádné valné hromadě odmítla firma zařadit na pořad dva body, které skupina kolem Šnobra navrhovala. Týkaly se zrušení zmíněného opčního programu. Firma uvedla, že žádosti byly podány pozdě. I přesto se schůze akcionářů protáhla na rekordních více než 14 hodin. Jedním z nejčastěji se dotazujících byl právě Šnobr.

Už letos v lednu Šnobr oznámil, že sdružuje akcionáře firmy s více než jedním procentem akcií. Na základě zákona o obchodních korporacích se jeho skupina akcionářů stala takzvaným kvalifikovaným akcionářem, který může mimo jiné po představenstvu firmy požadovat právě svolání mimořádné valné hromady. „Lze od nás čekat velmi aktivistický přístup a obranu práv minoritních akcionářů,“ uvedl tehdy.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií. Hlasování na valné hromadě společnosti tak vesměs končí podle přání ministerstva. ČEZ loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun, tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.