ČEZ investuje v Německu, koupil firmu známého mediálního podnikatele

ČEZ

ČEZ Zdroj: Profimedia

Skupina ČEZ posiluje svou pozici na německém trhu energetických úspor. Polostátní firma koupila německou společnost Kofler Energies známého německého byznysmena a bývalého šéfa televizní stanice ProSieben Georga Koflera. V posledních měsících ČEZ převzal i několik dalších menších firem podnikajících na trhu energetických služeb (takzvané ESCO).

ČEZ převzal Kofler Energies v závěru července, vyplývá z pololetní zprávy o hospodaření ČEZ. Cenu ČEZ neuvádí, s prodávajícím podepsal dohodu o mlčenlivosti. Kofler Energies má v Německu devět poboček, tržby v loňském roce dosáhly přibližně 28 milionů eur (717 milionů korun).

„Mezi zákazníky Kofler Energies patří jak německý průmysl, tak veřejná správa. Zabývá se projekty zlepšujícími energetickou účinnost, projektováním decentralizovaných zařízení a bateriových systémů, energetická zařízení také provozuje,“ uvedl pro deník E15 mluvčí ČEZ Roman Gazdík s tím, že díky transakci skupina pro své německé aktivity získá také více než 200 projektantů a dalších technických odborníků, o které je v Německu nouze.

ČEZ na německý trh energetických služeb pro firmy a veřejnou správu vstoupil loňskou akvizicí společnosti Elevion. „Kofler Energies doplňuje působení naší skupiny Elevion na německém trhu. Inženýři z Kofler Energies se zaměřují na návrhy a plánování energetických řešení, které může poté Elevion realizovat,“ dodal mluvčí ČEZ.

Díky akvizici bude ČEZ vůbec poprvé působit také na italském trhu, převzal totiž také dceřinou společnost Kofler Energies Italia. „Jde o malou pobočku sídlící v Jižním Tyrolsku,“ upřesnil Gazdík.

Přímo prostřednictvím Elevionu ČEZ již v první polovině letošního roku koupil také menší maďarské inženýrské firmy TGS Engineering a TFS Hungary. V květnu pak Elevion převzal německou společnost Kirschbaum & Rohrlack poskytující služby v oblasti automatizace budov. Ve všech třech případech jde o firmy, se kterým Elevion už dříve spolupracoval.

Georg Kofler

Firmu Kofler Energies založil v roce 2008 známý německý mediální podnikatel Georg Kofler. Bývalý dlouholetý šéf soukromé televizní stanice ProSieben se po odchodu z televizní branže věnoval řadu let energetice a stavebnictví, nyní se ale opět vrací do světa médií. Investoval do populární televizní soutěže Die Höhle der Löwen (Jáma lvová), v níž se začínající podnikatelé ucházejí o peníze pro rozjezd svého byznysu, a v několika epizodách i účinkoval jako jeden z porotců. Nejnovějším Koflerovým podnikatelským počinem je společnost Social Chain Group, která pomáhá hvězdám sociálních sítí YouTube a Instagram s prodejem reklamy.