MOL je při chuti, chystá další nákupy ve střední Evropě

Ropná rafinérie (ilustrační foto)

Ropná rafinérie (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: user via Flickr

Maďarský ropný holding MOL plánuje další akvizice ve střední Evropě, kde si chce zvýšit podíl na trhu. Díky solidnímu hospodářskému růstu by v této části Evropy mohla růst poptávka po pohonných hmotách. Agentuře Reuters to řekl výkonný viceprezident divize prodeje a rafinerské činnosti Ferenc Horváth. Firma zároveň oznámila pokles čistého zisku za první čtvrtletí, naopak hrubý zisk EBITDA jí o 47 procent vzrostl.

Skupina v současnosti vlastní síť více než 1700 čerpacích stanic. Podnik by ji podle Horvátha chtěl dál rozšířit, a uvažuje v tomto ohledu o „skoro všech“ zemích ve středoevropském regionu.

„Doufám, že do konce tohoto roku budeme moci oznámit další akvizice v maloobchodu,“ řekl manažer. Žádnou zemi ale konkrétně nezmínil. Firma, která v současnosti vlastní čtyři rafinerie, by podle něj měla zájem také o nákup aktivit v rafinerské činnosti.

Skupina MOL v Česku provozuje celkem 183 čerpacích stanic Pap Oil, Slovnaft a Lukoil. Generální ředitel MOL v České republice Attila Dsupin tento týden řekl, že firma chce do konce roku v Česku provozovat 80 čerpacích stanic pod svým jménem.

Čistý zisk prudce klesl

Maďarská skupina oznámila, že její čistý zisk v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 56 procent na 9,1 miliardy forintů (824 milionů korun). Základní zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) se ale o 47 procent zvýšil a dosáhl 154 miliard forintů.

Firma připustila, že výrazný pokles cen ropy na světových trzích zasáhl její výkonnost v divizi průzkumu a těžby. Divize zpracování a prodeje ropy ale zaznamenala svůj vůbec nejlepší první kvartál v historii, když jí zisk EBITDA proti loňsku stoupl více než trojnásobně. Hospodaření pomohl slabší kurz forintu k americkému dolaru.