Na rozšíření maďarské jaderné elektrárny by se mohly podílet i české firmy

Maďarská jaderná elektrárna Paks

Maďarská jaderná elektrárna Paks Zdroj: Reuters

Jaderná elektrárna Paks
Větší bezpečnost. Maďarská jaderná elektrárna Paks už v minulosti zvedla výkon svých čtyř bloků o 240 megawattů, teď získá nový digitální řídicí a bezpečnostní systém
Maďarská jaderná elektrárna Paks
Magazín E15 Premium Energie Česka
5
Fotogalerie

České firmy se chtějí podílet na rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks, které bylo zahájeno v letošním roce. Evropská komise v březnu povolila Maďarsku rozšíření elektrárny, která nyní zajišťuje zhruba polovinu maďarské výroby elektřiny, o další dva bloky.

Stavba má být z větší části financována mezivládní půjčkou od Ruska deset miliard eur (přes 260 miliard korun). Komise už loni zastavila vyšetřování toho, že Maďaři zadali ruskému koncernu Rosatom zakázku na stavbu nových bloků bez veřejné soutěže. Do 7. srpna Rosatom shromažďuje nabídky na výrobu a dodávku turbogenerátoru a souvisejících zařízení pro nové bloky. Výsledek výběrového řízení by měl být znám 25. srpna.

"Jsme přesvědčeni, že jako dlouholetý výrobce armatur máme pro dodávky na jadernou elektrárnu Paks velký potenciál. V současné době očekáváme přesné podmínky tendru," uvedl Pavel Ender ze společnosti Armatury Group. Firma dodávala armatury pro všechny reaktory s označením VVER-1200, které Rosatom v současné době staví.

"Armatury značky Arako jsou součástí všech potrubních systémů jaderných elektráren stavěných dle ruského designu za posledních 40 let. Věřím proto, že bychom se mohli podílet také na projektu výstavby pátého a šestého bloku Pakse," uvedla výkonná ředitelka společnosti Arako z Opavy Julia Dolguševová.

Ve stavbě nových bloků maďarské elektrárny vidí obchodní příležitost také strojírenská skupina Sigma Group. "Společnost je připravena účastnit se výběrových řízení jak na dodávky dílčích provozních souborů, tak i kompletovaných kusových dodávek čerpacích agregátů," uvedl vedoucí divize Jaderná energetika společnosti Sigma DIZ Jiří Tomášek. Firma podle něj chce mimo jiné využít zkušenosti získané při dostavbě slovenské jaderné elektrárny Mochovce.

Podílet na rozšíření Pakse by se chtěla i Kabelovna Kabex z Holýšova na Domažlicku. Firma například dodávala kabelové průchodky při stavbě ruské elektrárny Novovoroněžská nebo kabely a kabelové spojky pro Mochovce.

"Očekáváme, že jako dodavatel z Evropské unie budeme v tomto projektu ve výhodnější pozici v porovnání s konkurencí z Ruska, než v rámci ruských projektů, kdy proti nám hrají clo, náklady na dopravu a podobně," řekl statutární ředitel společnosti Anton Slobodin.

Jaderná elektrárna Paks je na břehu Dunaje asi 100 kilometrů od Budapešti a pět kilometrů od města Paks. Aktuálně jsou zde provozovány čtyři reaktory typu VVER-440, které byly vyrobeny a dodány plzeňskou Škodou JS. Jejich výstavba se uskutečnila v 70. a 80. letech minulého století.

Rosatom patří mezi zájemce o stavbu nových jaderných bloků v Česku. Kromě něj mají zájem francouzská EDF, americko-japonská Westinghouse Electric Company, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea. Rozhodnutí o výstavbě v ČR ale brzdí nejasný způsob financování projektu.

Více o energetice čtěte v magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Premium Energie Česka • E15