Naftogaz zaplatil první část dluhu za ruský plyn

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC: CC-BY-SA-3.0-migrated/Traroth/wikimedia.org

Ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz oznámil, že zaplatil ruskému Gazpromu 1,45 miliardy dolarů (32 miliard korun) jako první splátku ukrajinského dluhu za ruský plyn. Splátka je první podmínkou pro to, aby Ukrajina začala opět dostávat zemní plyn z Ruska.

Ukrajina je bez ruského plynu od června, kdy Moskva zavřela kohouty kvůli chronické neschopnosti ukrajinského Naftogazu splácet účty. Na zimních dodávkách ruského plynu na Ukrajinu se obě země dohodly minulý týden po náročných několikaměsíčních jednáních, která pomáhala zprostředkovat Evropská unie.

Ukrajina musí podle této dohody do konce roku zaplatit 3,1 miliardy dolarů ve dvou splátkách, aby uhradila dluh za dřívější dodávky ruského plynu. Celkově má nejnovější kontrakt hodnotu 4,6 miliardy dolarů.

Pouze dočasná dohoda

„Naftogaz převedl Gazpromu první tranši 1,45 miliardy dolarů,“ sdělil podle agentury AFP ukrajinský podnik. Uvedl, že částku 3,1 miliardy dolarů zaplatí. Zdůraznil ale, že nejnovější dohoda s Gazpromem je pouze dočasná. Oba podniky se totiž obrátily na arbitrážní soud ve Stockholmu kvůli přezkoumání kontraktů na přepravu plynu.

„Bruselské dohody jsou dočasná řešení a neovlivňují pozice stran u soudu,“ sdělil podle Reuters Naftogaz v prohlášení.

Šéf státem ovládaného Gazpromu Alexej Miller po čtvrtečním podpisu plynové dohody v pátek sdělil, že dodávky ruského plynu Ukrajině budou obnoveny, jakmile země zaplatí zmíněnou první část dluhu a 760 milionů dolarů, které Rusové žádají předem za listopadové dodávky plynu.

Naftogaz se ve svém dnešním sdělení o platbě za listopadový plyn nezmínil, napsal Reuters.