Ne Snowman, ale Kodiaq: nové velké SUV Škoda zná své jméno

Studie Škoda VisionS, kterou automobilka představila 1. března na 86. mezinárodním autosalonu v Ženevě.

Studie Škoda VisionS, kterou automobilka představila 1. března na 86. mezinárodním autosalonu v Ženevě. Zdroj: CTK

Ze Škody Kodiaq zatím známe jen podobu loga na zádi vozu
Nákresy SUV Škoda Kodiaq
Nákresy SUV Škoda Kodiaq
Testování Škody Kodiaq v Praze
kampaň Škoda Kodiaq
22
Fotogalerie
Chystaný velký terénní vůz od Škody Auto se bude podle očekávání jmenovat Kodiaq podle medvěda žijícího na stejnojmenném ostrově u pobřeží Aljašky. Škoda Kodiaq bude ve druhé polovině letošního roku poprvé představena veřejnosti, zahájení prodeje je plánováno na začátek roku 2017.

Na ostrově Kodiak u jižního pobřeží Aljašky žije vedle 14 tisíc lidí zhruba 3000 medvědů poddruhu kodiak. Tento jeden z největších druhů medvěda se od jiných druhů liší mírumilovnou povahou a smyslem pro rodinu. V jazyce původních obyvatel kmene Alutiiqů se tento medvěd jmenuje Taq uka 'aq, přičemž písmeno q na konci slova je charakteristické pro jména zvířat. Použití tohoto písmene v názvu nového velkého SUV má být ze strany Škody poctou tomuto jazyku.

Ze Škody Kodiaq zatím známe jen podobu loga na zádi vozuZe Škody Kodiaq zatím známe jen podobu loga na zádi vozu | Skoda AutoZe Škody Kodiaq zatím známe jen podobu loga na zádi vozu

Původně se v souvislosti s novým vozem mluvilo o jméně Snowman. Loni v prosinci se ale objevily informace, že Škoda nový model nazve Kodiak, tehdy ještě bez q na konci.

OBRAZEM: Studie VisionS

Nové SUV Škody vychází z konceptu VisionS představeného letos na autosalonu v Ženevě. Bude dlouhé 4,7 metru, pojme až sedm osob a má si poradit i s terénem mimo zpevněné silnice. Kodiaq doplní dosud dosud jediné SUV od Škody, menší model Yeti. Počítá se přitom i s třídveřovou variantou kupé. V dalších letech by mohl přibýt ještě crossover o velikosti Fabie.

Příští rok by se měla objevit nová generace modelu Yeti. Vedle toho Škoda chystá modernizaci nejmenšího modelu Citigo a také facelift Octavie.