Největší loď na světě je dlouhá půl kilometru. Bude těžit plyn

Největší plavidlo na světě - Prelude

Největší plavidlo na světě - Prelude Zdroj: Vizualizace Shell

Jen o málo kratší, než jedna z největších budov světa – věž Taipei na Taiwanu, která měří 509 metrů, je nové nejdelší plavidlo světa.

Loď Prelude, kterou pro společnost Shell stavějí na jihokorejském ostrově Geoje, je dlouhé 488 metrů a plně naložená dosáhne hmotnosti 600 tisíc tun. O gigantické lodi se však nedá hovořit jako o normálním plavidle. Po kompletním dokončení se v roce 2017 vydá pouze na jednu cestu a pak bude 25 let kotvit asi 200 kilometrů od západního australského pobřeží. Tam se připojí k vrtům na zemní plyn, který ve svých útrobách ochladí na -162 stupňů, čímž ho dostane do kapalného stavu. Plyn si budou každý týden přečerpávat menší tankery.

Tento postup se vyplatí zejména z hlediska infrastruktury. Nebude totiž potřeba stavět podmořský plynovod na přepravu do pozemního terminálu. Plavidlo Prelude za rok vyrobí 3,6 milionu tun kapalného zemního plynu. To je podle agentury Reuters pětkrát víc, než některé pozemní továrny. Cena

Shell však nezůstává u jedné námořní továrny a už plánuje ještě větší plavidlo. Bruce Steenson vývojář z firmy Shell již nyní doufá, že by další obdobná plavidla mohla dokázat vyrobit mnohem víc zkapalněného plynu.