Největší větrná farma v Evropě vyroste v Norsku

Větrná elektrárna

Větrná elektrárna Zdroj: Jan Rash/Euro

Na norském poloostrově Fosen by měl vyrůst největší vnitrozemský větrný park v Evropě. Předpokládaný výkon celého zařízení by měl překonat kapacitu 1000 megawattů. Na projektu v hodnotě 1,1 miliardy eur (přes 27 miliard korun) se podílí více společností.

Celý projekt zahrnuje čtyři větrné farmy na severní straně trondheimského fjordu, jejichž výkon se blíží kapacitě 750 megawattů, a dvou farem na jižní straně téhož fjordu, které budou mít výkon 250 megawattů. Na svém webu to uvedla norská společnost Statkraft, která bude větrný park stavět.

Zahájení konstrukčních prací je naplánovano na druhou polovinu roku 2016. Se spuštěním celého obřího projektu se počítá v roce 2020. První dodávka turbín se očekává v roce 2018. Celý projekt má zahrnovat 278 větrných turbín o výkonu 3,6 megawattu. Za plného provozu by větrný park měl dodávat 3,4 terrawatthodin energie.

Projekt ale nebudí jen nadšení, ale také obavy. Jeden gigawatt výkonu totiž představuje víc, než kolik má Norsko v současné době kapacity větrných elektráren k dispozici. Proto norský tisk píše mimo jiné o „větrném šílenství ve Skandinávii“.

Projekt na stejném místě byl plánován už před lety, ale nakonec byl v létě 2015 zamítnut pro svou výranzou finanční náročnost. Firma Statkraft, hlavní podílník na celém projektu, nakonec sehnala podporu investorů a ještě původní plány rozšířila.