Německo nakoupí desítky tanků a vrtulníků. Na zbrojení dá 130 miliard eur

Německý tank Leopard 2

Německý tank Leopard 2 Zdroj: Bundeswehr, Flickr.com (CC BY 2.0)

Německá armáda nakoupí v příštích 15 letech desítky tanků, obrněných transportérů a bojových i transportních vrtulníků. Vyplývá to z návrhu na modernizaci ozbrojených složek, který ve Spolkovém sněmu představila ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Náklady na výzbroj by měly do roku 2030 dosáhnout 130 miliard eur (3,5 bilionu korun).

Podle ministryně by armáda měla zvýšit počet obrněných transportérů na 248 ze současných 217 a počet samohybných houfnic na 101 ze současných 89. Už dříve ministerstvo oznámilo, že chce nakoupit také sto nových tanků typu Leopard, takže by jich armáda měla k dispozici 320.

Von der Leyenová navrhuje také nákup 60 nových transportních vrtulníků a šesti bojových helikoptér, kterých by tak německé vojsko mělo k dispozici 36. Ministryně naopak opustila plán na pořízení dvou válečných plavidel; místo nich bude armáda chtít využívat nizozemské námořní síly.

Roční zbrojní výdaje se zdvojnásobí

Náklady na modernizaci německé armády by podle ministryně měly během 15 let dosáhnout 130 miliard eur, roční zbrojní výdaje se tak proti současnosti zdvojnásobí. Záměr kritizují opoziční strany Levice a Zelení, podle nichž není tak rozsáhlý modernizační program nutný a von der Leyenová pouze chce podpořit německý zbrojní průmysl.

Svaz německých vojáků po zveřejnění plánu na vyzbrojení armády vyzval ministryni, aby zajistila i personální posílení ozbrojených složek. „Vzhledem k tomu, jak výrazně vzrostly a stále rostou požadavky, které jsou na nás kladené, čelí armáda zatěžkávací zkoušce,“ uvedl v tiskovém prohlášení šéf svazu André Wüstner. Posílení ozbrojených sil žádá i zmocněnec pro záležitosti armády Hans-Peter Bartels s tím, že bundeswehr nyní má 177.000 vojáků, zatímco ještě v roce 1990 jich bylo takřka 600 tisíc.

Návrh ministerstva obrany na modernizaci armády bude ještě projednávat vláda, která usiluje o dlouhodobé zachování vyrovnaného rozpočtu. Ministr financí Wolfgang Schäuble však v televizi ARD řekl, že je „velmi otevřený“ vůči požadavkům von der Leyenové.