Novartis jde do Indie. Chce tam přesunout tisíce pracovních míst

Sídlo Novartis v Basileji

Sídlo Novartis v Basileji Zdroj: CC BY 2.0: Andrew Hecht

Šetřit musí již i švýcarský farmaceutický gigant Novartis. Část svých aktivit proto přesune do Indie. Provozní zisk společnosti loni mírně klesl.

Švýcarský výrobce léků Novartis plánuje zrušit nebo přesunout až 4000 pracovních míst, což odpovídá zhruba šesti procentům jeho celkové pracovní síly ve farmaceutických aktivitách. Informoval o tom švýcarský server NZZ am Sonntag. Velká část těchto pracovních míst se přesune do Indie.

Stěhování již začalo. Před čtrnácti dny oznámil šéf firmy Joe Jimenez, že ve Švýcarsku zruší 500 míst. Téměř polovinu z nich skupina přesouvá do indického města Hyderabad. Tam již stojí firemní centrum pro správu dat, jehož kapacita je 8000 lidí. Skupina Novartis tam v současné době zaměstnává pouze 2300 lidí.

Tlak na úspory

Plán je součástí širší snahy podniku o snížení nákladů. Novartis se podobně jako další přední výrobci léků dostal pod tlak kvůli snaze vlád o omezení nákladů na zdravotní péči a ostré konkurenci ze strany výrobců generických přípravků. Jde o kopie léků, kterým vypršela patentová ochrana.

Provozní zisk společnosti Novartis v loňském roce klesl o dvě procenta na 14,5 miliardy dolarů (téměř 300 miliard korun). V samotném čtvrtém čtvrtletí se zisk meziročně propadl o šest procent na 3,4 miliardy dolarů. Novartis podle svých internetových stránek zaměstnává zhruba 136 tisíc lidí a působí ve více než 140 zemích.