Nový plynovod Moravia napojí Česko na plánované Nabucco

Plyn

Plyn

Výstavba nového plynovodu Moravia, který povede z Břeclavi na Ostravsko a spojí sever a jih střední Evropy, má být zahájena v roce 2015. Uvedly to Lidové noviny s tím, že dokončení je reálné o dva roky později. Plynovod o délce 262 kilometrů propojí polskou síť s rakouským Baumgartenem, hlavním středoevropským obchodním místem s plynem. Právě zde má končit plánovaný mezinárodní plynovod Nabucco.

Plynovod Moravia má být součástí propojení sever-jih, které má snížit závislost střední Evropy na dodávkách plynu z Ruska. Na jihu totiž na Moravii naváže plynovod do rakouského Baumgartenu, kde má končit Nabucco, které má po roce 2017 přivést do střední Evropy plyn z oblasti Kaspického moře a Blízkého východu. Na severu naopak Česko získá možnost dovážet plyn dopravený ve zkapalněné podobě do polského terminálu ve Svinoústí u Štětína.

Investorem projektu, který přijde až na 10 miliard korun, je provozovatel sítě páteřních plynovodů v Česku, firma Net4Gas ze skupiny RWE. Podle Lidových novin teď plán stavby posuzuje ministerstvo životního prostředí, následovat bude územní a stavební řízení. Společnost Net4Gas neočekává velké komplikace, protože nový plynovod má kopírovat stávající soustavu potrubí. Plynovod se nedaleko severomoravského Příboru rozdělí na dvě větve - první povede k podzemnímu zásobníku plynu v Třanovicích jižně od Ostravy, druhá větev obejde Ostravu ze severu a na Hlučínsku se napojí na polskou síť.

Plynovod má pomoct průmyslu na Ostravsku, plánuje se i přípojka do Nošovic

Podle mluvčího Net4Gas Milana Řepky Moravia rovněž posílí kapacitu domácí přepravní soustavy. Stávající plynovod totiž přestává postačovat potřebám průmyslu na Ostravsku a také vylučuje výstavbu plynových elektráren na severní a střední Moravě. Součástí záměru je podle Lidových novin také přípojka do areálu automobilky Hyundai v Nošovicích.

Společnost Net4Gas v Česku provozuje 3640 kilometrů přepravní plynárenské soustavy, z toho síť vysokotlakých tranzitních plynovodů má délku 2460 kilometrů, vnitrostátní soustava plynovodů je dlouhá 1183 kilometrů.

Největším současným projektem Net4Gas je výstavba plynovodu Gazela, který napojí Česko na budovaný plynovod Nord Stream, který má umožnit přepravu ruského plynu přes Baltské moře do Německa.