Plastikář Bochenek nadále věří českému automotive. Kupuje další firmu z oboru

Rudolf Bochenek, majitel skupiny BR Group

Rudolf Bochenek, majitel skupiny BR Group Zdroj: Profimedia.cz

Skupina BR Group podnikatele Rudolfa Bochenka nepolevuje v akviziční aktivitě. Prostřednictvím své dceřiné společnosti BR 4 CNC koupí přibližně osmdesát procent v plastikářské firmě Linaset. Akvizici firmy tento týden povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.

„Ke spojení soutěžitelů dochází zejména v oblastech výroby plastových výlisků pro automobilový, elektrotechnický a jiný průmysl a výroby forem pro zpracování termoplastů a termosetů. Úřad ve správním řízení zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto vydal rozhodnutí o povolení spojení, které již nabylo právní moci,“ uvedl ÚOHS.

Linaset se zabývá plastovými výlisky zejména pro automobilový průmysl. V minulosti mimo jiné dodala lisovací nástroje pro výrobu světlometů, které se využívají například u modelu Ford Mondeo.

Prodávajícími jsou dva hlavní společníci Linasetu Jiří Čajan a Jan Čep. Zbylou pětinu akcií drží drobní investoři ještě z dob kuponové privatizace, kterých se transakce netýká. 

Přestože má společnost Linaset za sebou velkou investici, když k závodu na Opavsku v roce 2018 otevřela další výrobní halu na Bruntálsku, firmě se od vypuknutí pandemie nedaří a vytváří jednu ztrátu za druhou. Loni při tržbách zhruba 700 milionů tratila na svém provozu bezmála 42 milionů korun.

Pro Bochenka, který se specializuje na převzetí firem ve finanční tísni, se tím firma z Opavska dostala do hledáčku. „Chceme posílit v automotive a nevytvářet zbytečně prostor pro konkurenci v oboru a regionu,“ řekl e15 k motivům akvizice s tím, že výši transakce nechce komentovat. 

Firmu Bochenek plánuje uzdravit kombinací opatření. „Jednak spoléháme na synergie a s tím spojené zefektivnění firmy, a jednak na sebevědomější cenovou politiku opřenou o sílu velké skupiny,“ dodal.

Petr Knap, odborník společnosti EY pro automobilový sektor, akvizici vnímá jako logickou. „Evropské firmy, které se zabývají plastařinou s relativně nízkou přidanou hodnotou, se dostávají do čím dál větších problémů, a to kvůli nejistotě u některých budoucích projektů a vysokým výrobním nákladům,“ podotýká Knap.

V takovém případě se podle něj konsolidace firem do větších celků přímo nabízí, protože umožní dosáhnout úspor z rozsahu při nákupech nebo například díky zrušení některých duplicitních lokalit a výrobních kapacit.

„Trend konsolidace lze na trhu očekávat i do budoucna. V Evropě totiž začíná klesat ekonomická aktivita, což už lze pozorovat na snižujícím se počtu objednávek. Dodavatelé budou hledat také cesty, jak zlepšovat vyjednávací sílu vůči zákazníkům,“ dodal.

Pro skupinu BR Group jde o již několikátou akvizici za posledních pár let. V roce 2018 koupila opavskou lisovnu kovů Komas, v roce 2020 IPG Plasty z Milotic nad Bečvou, o rok později další plastikářskou firmu Montix v Mohelnici, loni Forez z Lanškrouna a letos v červnu Strojírny Prostějov.

Do skupiny sídlící v Ostravě patří 12 výrobních firem, které působí ve strojírenství, lisování plastových a kovových dílů a také v průmyslovém textilu. 

Až bude akvizice Linasetu dokončena, Bochenek očekává, že letošní obrat skupiny se přehoupne přes 6,5 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA by se měl pohybovat v rozmezí 400 až 450 milionů korun.