Policie se zajímá o další solární elektrárnu spojenou se Zemkem

Zdeněk Zemek majitel Z-Group

Zdeněk Zemek majitel Z-Group Zdroj: E15 Anna Vackova

Miliardář Zdeněk Zemek se znovu dostal do hledáčku policie kvůli podnikání ve fotovoltaice. Protikorupční útvar hledá jako možné svědky lidi, kteří pracovali na výstavbě chomutovské sluneční elektrárny firmy VT-Sun. Případ prý souvisí s licencí na výrobu elektřiny. Už dříve se policisté začali zajímat o elektrárny Saša - Sun a Zdeněk - Sun, ve kterých figurují Zemkovi synové.

„Naším cílem je zjistit totožnost osob, které od 1. prosince 2010 do konce března 2011 pracovaly na výstavbě fotovoltaické elektrárny společnosti VT-Sun, která je umístěna na střechách budov v průmyslovém areálu Válcoven trub v Chomutově,“ sdělil mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. Hledané lidi zmiňuje jako možné svědky. Případ se podle mluvčího protikorupční policie týká okolností získání licence na výrobu elektřiny.

Ze stejného důvodu se detektivové už dříve zajímali o rovněž chomutovské solární elektrárny Saša - Sun a Zdeněk - Sun. Firmy totiž získaly licenci na provoz elektráren těsně před koncem roku 2010, tedy ještě za vysoké výkupní ceny. V souvislosti s tím bylo obžalováno z podvodů a pochybení deset lidí, včetně šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové a Zemkových synů Alexandra a Zdeňka. Škoda může podle žaloby dosáhnout až dvou miliard korun.

Elektrárny Saša - Sun a Zdeněk - Sun

Nově zmíněnou společnost VT-Sun spojuje s elektrárnami Saša - Sun a Zdeněk - Sun osoba ocelářského magnáta Zdeňka Zemka staršího. Zemek jednak do roku 2011 figuroval v obchodním rejstříku jako jednatel VT-Sun a zároveň je šéfem představenstva Válcoven trub Chomutov, v jejichž areálu se všechny zmíněné elektrárny nacházejí.

Protikorupční policie zveřejnila videozáznamy ze stavby elektrárny VT-Sun a prosí veřejnost o informace o totožnosti pracovníků z videí.

Lidé se mohou na detektivy obrátit prostřednictvím telefonní linky 974 520 529 nebo e-mailové adresy uokfk.hradec@pcr.cz s předmětem e-mailové zprávy „VT-SUN“.