Polistopadový premiér Čalfa je v představenstvu Pražské energetiky

Marián Čalfa, bývalý komunistický ministr a polistopadový premiér, je jedním ze dvou nových členů představenstva Pražské energetiky (PRE).Druhé dosud neobsazené místo obsadil jednatel společnosti Energie Baden-Württemberg (EnBW), hlavního akcionáře PRE, Marcus Bort. Členy představenstva zvolila dozorčí rada společnosti.

Čalfa jako dlouholetý člen KSČ a zaměstnanec úřadu vlády získal ministerskou funkci těsně před převratem v roce 1989. Po listopadových událostech se stal 1. místopředsedou rekonstruované Adamcovy vlády a členem týmu, který za KSČ jednal s Občanským fórem a Verejnosťou proti násiliu (VPN). Po odstoupení Adamce byl už hlavním vyjednavačem a v prosinci 1989 se stal premiérem v takzvané „vládě národního porozumění“, která dovedla zemi k prvním demokratickým volbám v roce 1990. V lednu 1990 vystoupil Čalfa z KSČ a v červnu úspěšně kandidoval na Slovensku za hnutí VPN. Po volbách se stal znovu premiérem, ve funkci setrval do roku 1992. Tehdy kandidoval za Občanskou demokratickou unii, tentokrát neúspěšně. Následně přešel z politiky do soukromé sféry a působil jako advokát.


První porevoluční vláda: Čalfa, Komárek, Delong a další. Víte, co dělali ministři po odchodu z politiky?


Čalfa je dlouholetým poradcem PRE v právních otázkách a v minulých letech se také podílel na vyčlenění regulovaných činností z mateřské společnosti Pražská energetika do dceřiné společnosti PREdistribuce.

Funkční období Čalfy a Borta trvá do listopadu 2016. Předsedou představenstva PRE je Pavel Elis. Místopředsedou představenstva je bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík.

Skupina Pražská energetika se sídlem v Praze je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů elektřiny v ČR. V současné době zaměstnává asi 1300 lidí. Základní aktivity se soustřeďují na prodej elektřiny, obchodování s elektřinou, její distribuci a doplňkové energetické služby. Podíl ve skupině má i město Praha.