Polsko obnovilo zpětné dodávky ruského plynu na Ukrajinu

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC: CC BY 3.0/Glen Dillon/wikipedia.org

Polsko obnovilo zpětné dodávky ruského plynu na Ukrajinu, které bylo tento týden kvůli menšímu toku této strategické suroviny z Ruska nuceno zastavit. Pokles v dodávkách zemního plynu hlásily také Slovensko a Rakousko. Ukrajina je nyní kvůli sporům o cenu odříznuta od přímých dodávek plynu z Ruska.

„Gaz-System oznamuje, že nynější stav v přenosovém systému umožňuje dodávat plyn přes Hermanowice (na polsko-ukrajinské hranici) na Ukrajinu podle požadavku klienta,“ uvedl v prohlášení polský operátor plynovodů Gaz-System.

Pořád méně plynu

Již ve čtvrtek polské ministerstvo hospodářství sdělilo, že ruský energetický gigant Gazprom přislíbil na pátek dodat Polsku smluvní objem zemního plynu. Kyjev tvrdí, že Gazprom snížil dodávky do Polska, aby tuto zemi přinutil zastavit přeposílání plynu na Ukrajinu. Rusko přerušilo vývoz plynu na Ukrajinu v polovině června kvůli sporům o cenu a o výši ukrajinského dluhu. Ukrajina proto zatím odebírá plyn z Polska a Maďarska a od září také ze Slovenska.

Navzdory obnovení dodávky plynu z Polska na Ukrajinu však plyn z Ruska do Evropy pořád proudí v menším oběmu. Slovenský dovozce plynu SPP znovu zaznamenává nižší dodávky. „SPP dnes znovu registruje mírný 10procentní pokles dodávek plynu,“ uvedl mluvčí společnosti Peter Bednár s tím, že dodávky zákazníkům a také plnění zásobníků nejsou situací ohroženy.

Česko v normálu

SPP uvedla, že navzdory snížení dodávek suroviny uspokojí potřeby svých klientů bez omezení. Dál přitom pokračuje v doplňování podzemních zásobníků. Z informací slovenského přepravce plynu Eustream, který zajišťuje tranzit ruského plynu přes Slovensko dál do západní Evropy, vyplývá, že dodávky suroviny na hranici s Ukrajinou jsou v souladu s nahlášeným objemem. Podobně jako v uplynulých dnech by měl Eustream obdržet z východu zhruba 61 milionů metrů krychlových plynu.

Vedle SPP v pátek zaznamenalo pokles dodávek až o 15 procent i Rakousko, který je ale v souladu s běžnými sezonními výkyvy, řekl mluvčí rakouské společnosti OMV. Provozovatel plynovodů v České republice NET4GAS podle mluvčího Milana Řepky nemá zaznamenány do dnešního dopoledne žádné poklesy v přepravované kapacitě plynu. Ani největší domácí distributor plynu, skupina RWE, podle mluvčího Martina Chalupského neregistruje výkyvy dodávek.