Protesty proti propouštění neberou konce. Výrobu do Česka nepřesouváme, hájí se Siemens

Továrna Siemensu v Berlíně

Továrna Siemensu v Berlíně Zdroj: Siemens

Siemens Frenštát
Siemens Frenštát
Generální ředitel koncernu Siemens Joe Kaeser
Siemens
5
Fotogalerie

Zaměstnanci Siemensu protestují. Společnost se chystá propustit až sedm tisíc lidí, a to i přes očekávané miliardové zisky.

Silná nevole se proti uvedenému záměru zvedla zejména ve Zhořelci a Lipsku, kde dojde k uzavření celých závodů. Firma ovšem odmítá, že by redukce počtu pracovníků souvisela s plánovanými miliardovými investicemi v Česku.

Zeštíhlení ovšem čeká i Berlín. V západní části Německa dojde ke sloučení závodů v Offenbachu a Erlangenu, škrty potkají i podnik v Mühlheimu. Firma se ale údajně chce se svými zaměstnanci dohodnout: namísto propouštění by preferovala jejich dobrovolný odchod s odstupným či předčasným odchod do důchodu nebo částečného důchodu.

Siemens současně podle serveru rbb24 odmítá tvrzení části odborářů, že jedním z důvodů k zeštíhlení stavu je přesun produkce do Česka.

Firma ovšem v tuzemsku plánuje miliardové investice. Svou činnost chce rozšířit především v Ostravě a na jižní Moravě. V Moravskoslezském kraji by mělo vzniknout až 1800 nových pracovních míst ve vývojovém centru pro elektromotory.

V jihomoravském Drásově, kde se vyrábí především motory a generátory, by mělo dojít ke stavbě výrobních hal se sklady s novou administrativní budovu. Výstavba by měla začít v příštím roce a dokončena by měla být v roce 2019.