Internet věcí mění byznys a sběr dat. Mnoho firem ale pořád využívá zapisovatelky s tužkou a bločkem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Umělá inteligence, ilustrační foto
Brýle pro virtuální realitu, ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Internet věcí znamená inovaci, která v současnosti nejzásadněji mění byznys. Na pražském setkání E15 Premium s tématem „inovace a průmysl“ pro to v anketě hlasovalo nejvíce z pěti desítek českých podnikatelů a manažerů.

K dalším inovacím, z nichž účastníci vybírali, patřily cloudy, umělá inteligence, virtuální realita, sdílená ekonomika nebo big data. 

K internetu je celosvětově připojeno přes 25 miliard věcí. V českém průmyslu se to týká i mnoha strojů, ze kterých čidla průběžně sbírají data například o riziku poruchy nebo o momentální výkonnosti. „Tento systém je možné využít nejen ke sběru informací, ale také k analýze a vylepšení měřeného systému,“ uvedl na setkání Leoš Dvořák, ředitel pro digitalizaci ve společnosti Siemens ČR.

Konkrétní ukázku, jak internet věcí funguje, demonstroval na malém modelu strojní linky Michal Kutil, jednatel společnosti Plantyst.

Ta vyvíjí systém pro sběr dat a jejich analýzu za využití cloudů. „Když navštěvuji české podniky, překvapuje mě, že ještě pořád ve spoustě z nich zapisuje údaje z výroby asistentka s tužkou a papírovým bločkem,“ podotkl Kutil. Počet strojů a zařízení napojených na web prudce roste. V polovině století jich má být celosvětově připojeno už přes padesát miliard. 

O čtvrté průmyslové revoluci se více dočtete v magazínu E15 Premium s názvem Chytré stroje. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

E15 Premium Chytré stroje • E15