Ropa Brent kvůli obavám o dodávky výrazně zdražuje, cena ropy poskočila o čtyři procenta

Ropa kvůli obavám o dodávky citelně zdražuje, Brent se vrátil nad 120 dolarů

Ropa kvůli obavám o dodávky citelně zdražuje, Brent se vrátil nad 120 dolarů Zdroj: profimedia.cz

Zásobník strategických rezerv ropy ve Freeportu v Texasu
2
Fotogalerie

Ceny ropy se výrazně zvyšují, vzhůru je tlačí obavy z výpadku dodávek suroviny prostřednictvím ropovodu Caspian Pipeline Consortium (CPC). Cena severomořské ropy Brent kolem 15:30 středoevropského času vykazovala růst asi o čtyři procenta na 120,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 3,7 procenta zhruba na 113,30 dolaru za barel.

Ruský vicepremiér Alexandr Novak dnes uvedl, že dodávky ropy prostřednictvím ropovodu CPC by se mohly až na dva měsíce zcela zastavit, protože bouře poškodila přístaviště v černomořském terminálu. Ropovod přepravuje na pobřeží Černého moře kolem 1,2 milionu ruské a kazachstánské ropy denně. To odpovídá zhruba 1,2 procenta globální poptávky po ropě, upozornila agentura Reuters.

Na trhu s ropou navíc přetrvává napětí kvůli vyhlídkám na další sankce vůči Rusku, které je druhým největší vývozcem ropy na světě. Odborník na obchodování s ropou Ben Luckock ze společnosti Trafigura předpověděl, že barel ropy v létě vystoupí až na 150 dolarů. Nevyloučil ani překročení hranice 200 dolarů za barel.