Rudolf Jelínek se vymanil z dopadu metanolové aféry a opět vydělává

Výroba ve společnosti Rudolf Jelínek

Výroba ve společnosti Rudolf Jelínek Zdroj: Jan Hrouda/Euro

České likérce Rudolf Jelínek se podařilo překonat dopady metanolové aféry a loni se opět vrátila do černých čísel, když vykázala zisk před zdaněním přes 13 milionů korun. O rok předtím přitom prodělala téměř 19 milionů. Loňská čísla pozitivně ovlivnila rekordní úroda ovoce a nárůst prodejů cizích značek.

Šéf firmy Pavel Dvořáček přesto není s výsledky úplně spokojen. Podle něj zisk srazily dozvuky metanolové aféry, likérce totiž kvůli novele celního zákona vzrostly vynucené náklady. „Například jsme museli nakoupit nové kolky, vypořádat se s rostoucí administrativní zátěží nebo s povinnými kaucemi pro distributory lihovin,“ vysvětlil Dvořáček.

Podniku se kromě návratu k ziskovosti dařilo i z hlediska tržeb, které stouply meziročně o 30 procent na bezmála 427 milionů korun. Na jejich zvýšení se podílely nejen příjmy za vlastní výrobky, ale významně se projevil také nárůst výnosů z distribuce jiných značek. Firma je od roku 2012 výhradním prodejcem mimo jiné výrobců Berentzen Gruppe a Stroh Austria.

Rudolf Jelínek
Likérka je tradičním českým výrobcem ovocných destilátů, především slivovice. Společnost, která vznikla v roce 1894, nyní patří do skupiny R. Jelínek Group, která je největším světovým producentem ovocných destilátů. Ve skupině jsou také chilský výrobce ovocných destilátů R. Jelinek L.A., největší výrobce ovocných destilátů v Rumunsku S.C. Valco a největší výrobce švestkové rakije v Bulharsku Vinprom-Troyan.

Pozitivním vliv měla také rekordní úroda ovoce, kterou Evropa zaznamenala v minulém roce. „Ta se promítla zejména ve vyšších prodejích ovocných destilátů nejen pod naší značkou R. Jelínek, ale i v dodávkách destilátu dalším evropským likérkám,“ vysvětlil Pavel Dvořáček.

Rudolf Jelínek loni zásadním způsobem rozšířil pozemky pro vlastní sady a nakoupil meruňkové sady na jižní Moravě. Tyto investice se pohybovaly v řádech desítek miliónů korun. V listopadu 2013 firma rovněž otevřela novou podnikovou prodejnu s degustačním barem v Brně.