Ruskému ropnému podniku Lukoil klesl loni zisk o více než čtvrtinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Čistý zisk ruské ropné společnosti Lukoil v loňském roce klesl o 26 procent na 291,1 miliardy rublů (101,4 miliardy korun). Firma je druhým největším producentem ropy v Rusku, podobně jako další těžaři se ale potýká s klesajícími cenami ropy. Kvůli tomu už musela snížit hodnotu některých aktiv.

Tržby Lukoilu se zvýšily o zhruba 3,6 procenta na 5,7 bilionu rublů (asi dva biliony korun). Objem těžby se zvýšil o 3,6 procenta, zejména díky vyšší produkci na ropném poli Západní Kurna-2 v Iráku.

Prudký pokles cen ropy ale způsobil, že podnik loni musel sáhnout k odpisům a snížení hodnoty majetku v celkové výši 161 miliard rublů. Předloni, kdy prudký propad cen začal, Lukoil odepsal majetek za zhruba 88 miliard rublů.

Ropa klesla o zhruba 70 procent

Světové ceny ropy od poloviny roku 2014 do začátku roku letošního klesly o zhruba 70 procent, ruským těžařům se ale podařilo zůstat v zisku. Společnosti Rosněfť, což je větší konkurent Lukoilu, loni vzrostl čistý zisk o zhruba dvě procenta, i když tržby kvůli propadu cen klesly. Gazprom Něfť, což je divize plynárenské skupiny Gazprom, měl ale čistý zisk asi o deset procent nižší.

Lukoil je jednou z několika ruských energetických firem, na které Spojené státy a Evropská unie uvalily sankce kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi. Firma předloni oznámila, že bude muset zredukovat investiční program, protože západní sankce jí omezují přístup k finančním prostředkům.

Lukoil dnes oznámil hospodářské výsledky podle mezinárodních účetních standardů (IFRS), na které přešel kvůli regulacím domácího úřadů. Finanční výkazy v minulosti sestavoval podle standardů platných pro společnosti v USA, informovala agentura Reuters.

Vývoj ceny ropy Brent