Ruský Gazprom letos čeká zvýšení vývozu plynu na nový rekord

Gazprom

Gazprom Zdroj: profimedia.cz

Státní plynárenský kolos Gazprom, který má monopol na vývoz zemního plynu z Ruska, čeká v letošním roce růst svého celkového exportu plynu na rekordních 222 miliard krychlových metrů. Export do Evropy zůstane vzhledem k útlumu tamní ekonomiky na loňské úrovni. Novinářům to dnes řekl na tiskové konferenci náměstek generálního ředitele Gazpromu Alexander Medveděv, který řídí exportní divizi podniku.

Vývoz do Evropy by měl zůstat na loňských 150 miliardách krychlových metrů. Gazprom čeká, že z exportu do evropských zemí bude mít příjmy 61 miliard dolarů (1,2 bilionu Kč), řekl Medveděv. Na Ukrajinu letos počítá Gazprom s vývozem 40 miliard kubických metrů.

Gazprom počátkem roku snížil původní odhad svých letošních dodávek do Evropy o deset miliard kubíků z původních 164 miliard krychlových metrů a nyní je jeho odhad ještě mírně nižší. Vedle slabé poptávky to je důsledkem zvýšeného plnění do zásobníků.

Medvěděv rovněž sdělil, že Gazprom nyní dokončuje jednání o cenách plynu s německými společnostmi E.ON a RWE a polským plynárenským monopolem PGNiG. „Instruovali jsme naše experty, aby dokončili jednání před závěrem mistrovství Evropy ve fotbale,“ řekl Medveděv. Finále šampionátu Euro 2012, který se koná v Polsku a na Ukrajině, se odehraje 1. července.

Podíl na evropském trhu, který je pro Gazprom klíčový, se loni zvýšil na 27 procent ze 24 procent v roce 2010. Export ruského plynu do Evropy vzrostl o zhruba osm procent. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě.