Ruský Lukoil zprovoznil pole na Sibiři. Kvůli sankcím o půl roku dřív

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Taema via Flickr

Druhý největší ruský těžař ropy Lukoil dnes zahájil provoz ropného pole na západě Sibiře. Společnost jej spouští o necelý půl rok dříve oproti původnímu plánu. Má jí pomoci podepřít klesající těžbu a ustát sankce, které na ni uvalily Spojené státy kvůli Ukrajině.

„Pole se rozjelo, ačkoli existují problémy se získáváním financí,“ sdělil podle Reuters generální ředitel Lukoilu Vagit Alekperov novinářům na sněhem pokrytém poli Imilorskoje zhruba 250 kilometrů od města Kogalym v centrálním Rusku. Lukoil tamější vytěžitelné zásoby ropy odhaduje na 194 milionů tun (1,4 miliardy barelů). Letos tam chce těžit 200 tun ropy denně. Příští rok by se produkce měla zvýšit na 300 až 400 tisíc tun. Činnost se tam měla původně rozběhnout v březnu 2015.

Lukoil je jednou z pěti ruských energetických firem, na které Spojené státy v září uvalily sankce kvůli kontroverznímu ruskému angažmá v ukrajinské krizi. Sankce zabraňují americkým firmám podporovat činnost ruských firem v průzkumu nebo těžbě v hlubinných vodách, v příbřežních arktických vodách nebo v projektech týkajících se břidličných hornin. Restrikce také omezily přístup dotčených ruských společností na západní kapitálové trhy.

Podle amerického ministerstva financí se americké sankce nevztahují na přístup Lukoilu k finančním službám. Zdroje agentury Bloomberg uvedly, že Lukoil usiluje o získání půjčky od mezinárodních bank.

Klíčová oblast ruského ropného průmyslu

Západní Sibiř je klíčovou oblastí ruského ropného průmyslu, který je podle objemu produkce největší na světě. Zásoby se ale ztenčují a těžba ropa tam klesá. Samotnému Lukoilu se objem produkce snižoval nepřetržitě tři roky za sebou. Pokles se mu podařilo zastavit loni díky novým aktivům v Rusku. Ropná produkce Lukoilu loni dosáhla 90,8 milionu tun a firma doufá, že letos se stabilizuje.