Rusové ustupují, jaderné palivo v Česku vyrábět nebudou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ruská společnost Tvel, která vyrábí jaderné palivo mimo jiné i pro české elektrárny Dukovany a Temelín, v současnosti neplánuje postavit závod na výrobu paliva v Česku. Tvel v minulosti lokalizaci výroby do Česka zvažoval, od záměru ale nyní ustupuje. Ani po rozšíření Temelína by totiž čtyři bloky v každé z českých jaderných elektráren nestačily pro dostatečné vytížení závodu, uvedla společnost.

„Výrobna jaderného paliva by se stala efektivní pouze za předpokladu, že by zabezpečila produkci i pro další země Evropy,“ napsala firma.

Tvel loni zahájil výstavbu závodu na výrobu jaderného paliva na Ukrajině. Závod by měl začít vyrábět v roce 2015, jeho roční výrobní kapacita by měla dosáhnout 800 palivových souborů.

Tvel se také snaží zabezpečit dodávky na trh v západní Evropě ze svých závodů v Rusku. Firma loni zahájila výrobu paliva typu TVS-Kvadrat, které se užívá v tlakovodních jaderných elektrárnách západoevropského typu PWR. První zkušební palivové soubory by společnost měla dodat do roku 2015.

„Firma je přesvědčena, že zkušební provoz těchto souborů dopadne úspěšně a přejde na komerční dodávky. Tím by se Tvelu otevřel obrovský trh - reaktory PWR tvoří kolem 50 procent všech světových reaktorů,“ uvedla společnost. Reaktory ruského typu VVER, pro které Tvel palivo vyrábí, tvoří asi 17 procent všech světových reaktorů.

Tvel je součástí ruské státní společnosti Rosatom. Loni dosáhly celkové příjmy z prodeje jaderných produktů a služeb Tvelu 3,2 miliardy dolarů. Na celkových příjmech Rosatomu se Tvel podílel více než 40 procenty.