Šéfové Sony vracejí prémie kvůli ztrátě, přijdou o miliony dolarů

Sony

Sony Zdroj: ctk

Zhruba 40 členů vedení Sony Corp. vrátí své odměny za loňský rok, oznámil generální ředitel firmy Kazu Hirai. Celkově budou vracet téměř deset milionů dolarů. Důvodem opatření je slabá výkonnost divize elektroniky.

Opatření se týká těch členů vedení, kteří měli v loňském roce vliv na výkonnost prodělávající divize. Hirai to oznámil na úterní tiskové konferenci, jež předcházela středčnímu zveřejnění výsledků hospodaření za fiskální rok končený k letošnímu 31. březnu.

Japonský výrobce spotřební elektroniky také uloží k ledu komerční vývoj televize zeložené na technologii OLED (organická světelná dioda) a bude se namísto toho plně věnovat na televize LCD s mimiřádně vysokým rozlišením (4K ultra high-definition) ve snaze vrátit televizní divizi do černých čísel.

V únoru firma oznámila, že v rámci dalekosáhlé restrukturalizace udělá ze svého televizního byznysu samostatnou firmu a že se zbaví výroby počítačů značky Vaio.

Čeká se miliardová ztráta

Na začátku května poté Sony oznámila, že za loňský fiskální rok očekává ztrátu ve výši 1,27 miliardy dolarů. To je o přibližně 200 milionů dolarů horší výsledek, než jaký firma očekávala v únoru. Situaci firmy však ještě lépe vystihuje skutečnost, že ještě na konci předcházejícího fuskálního roku, tedy loni v březnu, firma s žádnou ztrátou nepočítala; naopak, očekávala za následujících 12 měsíců zisk ve výši 489 milionů dolarů.

Jednou z příčin je podle americké publikace Games Industry skutečnost, že se firma dostatečně rychle nezbavila prodeje osobních počítačů. Právě výkonnost této divize poklesla hlouběji, než vedení firmy ještě v únoru očekávalo.

Podle Hiraie se Sony bude chtít své PC divize zbavit co nejrychleji i za cenu vyšších nákladů, odhadovaných na 300 milionů dolarů. Čtyři desítky členů vedení, kteří jsou za provoz řečené divize odpovědní, proto do firemní kasy vrátí celkem přibližně jednu miliardu jenů (10 milionů dolarů), což je plus minus třetina jejich celkového příjmu za loňský rok.

Sony dramaticky snížila odhad zisků kvůli nezájmu o fyzická média