Skončí chorvatsko-maďarský spor o rafinerie? MOL nabízí svůj podíl v INA

Rafinerie INA v Chorvatsku

Rafinerie INA v Chorvatsku Zdroj: CC BY-ND 2.0: dmytrok

Maďarská ropná skupina MOL navrhla chorvatské vládě, aby koupila zpět její podíl v chorvatské ropné společnosti INA. V rozhovoru pro časopis Forbes to řekl místopředseda správní rady koncernu MOL Sándor Csányi. MOL již delší dobu vede s chorvatskou vládou spory ohledně řízení firmy INA.

MOL v roce 2009 koupil ve společnosti INA podíl 49 procent. Chorvatská vláda, která vlastní v INA necelých 45 procenta, tvrdí, že MOL při koupi podílu získal nad chorvatským podnikem příliš velký vliv.

Chorvatsko skrze Interpol dokonce na začátku října vydalo zatykač na šéfa MOL Zsolta Hernadiho. Důvodem bylo podezření, že Hernadi korumpoval chorvatského expremiéra Iva Sanadera kvůli převzetí kontroly nad INA. Ta patří mezi největší chorvatské firmy a nejvýznamnější zaměstnavatele v zemi.

Chorvatský ministr hospodářství Ivan Vrdoljak už v listopadu poznamenal, že vláda by chtěla akcie společnosti INA koupit od skupiny MOL zpět. „Pokud by náš podíl ve firmě INA nechtěli nebo nemohli koupit, hodláme ho nabídnou jinému zájemci,“ upozornil Csányi.

Významným akcionářem skupiny MOL je i tuzemský ČEZ. Dle posledních informací z konce června roku držel český energetický obr přes 7,5 milionu akcií koncernu. „Tedy podíl asi 7,3 procenta, a byl tak druhým nejvýznamnějším minoritním akcionářem po maďarském státu, který držel skoro 25procentní podíl,“ uvedla společnost Patria.