Solární kauza REMA PV Systém pokračuje. Kolektivní systém čelí návrhu na insolvenci

Solární panely

Solární panely Zdroj: Prosolar s.r.o.

Policií vyšetřovaná společnost XSolar Reuse Systém čelí návrhu na insolvenci. Firma, která dříve působila pod jménem Rema PV Systém a která byla provozovatelem kolektivního systému pro zpětný odběr a recyklaci solárních panelů, podle insolvenčního návrhu dluží minimálně dvanáct milionů korun. Návrh na insolvenci podal bývalý klient XSolaru, společnost WIS Energo podnikatele Dušana Zacha.

Xsolar se dostala do sporu se svými klienty už v roce 2021. Důvodem je skutečnost, že jim po odstoupení od smlouvy odmítla převést zaplacené recyklační poplatky na jiný konkurenční kolektivní systém. Kolektivní systémy jsou neziskové organizace, které na základě zákona o odpadech vybírají od provozovatelů elektráren příspěvky, aby po konci životnosti panelů mohly zajistit jejich ekologickou likvidaci.

XSolar takové jednání odůvodňoval tím, že provozovatelé elektráren na přechod do jiného systému podle platné smlouvy nemají nárok. Tuto argumentaci ovšem Solární asociace odmítá s tím, že přechod mezi kolektivními systémy je po vypršení výpovědní lhůty nejen možný, ale i zcela běžný. 

Společnosti WIS Energo v tomto sporu nepomohly ani dva roky trvající urgence, ani předžalobní výzva. Do podobné situace se navíc nyní mohou dostat další tisíce provozovatelů elektráren. Jak totiž v květnu vyšlo najevo, společnost XSolar o svou licenci na kolektivní systém na konci loňského roku přišla. 

Tuto skutečnost XSolar redakci E15 připustil, ovšem dodal, že odebrání licence považuje za neoprávněné. „XSolar vede soudní spor proti ministerstvu životního prostředí. Tento spor nebyl k dnešnímu dni pravomocně ukončen. Máme za to, že naše oprávnění je nadále platné a časově neomezené,“ říká člen představenstva společnosti XSolar Štěpán Hubay.

Pro XSolar se tak prý nic nemění. Veškeré své závazky podle Hubaye plní a bude je plnit i nadále. „Na společnost nebyla vedena exekuce a insolvenční řízení bylo zahájeno na návrh klienta, který v minulosti projevil zájem přejít do jiného kolektivního systému, avšak nesouhlasil s vyúčtováním předloženým ze strany XSolaru,“ pokračuje s tím, že se XSolar návrhu na insolvenci bude bránit.

Klienti XSolaru si nyní minimálně do vyřešení sporu s ministerstvem životního prostředí musejí najít jiný kolektivním systém, protože podle rezortu pod tímto kolektivním systémem neplní svou zákonnou povinnost. Konkurenční společnost REsolar, v níž má podíl i Solární asociace, tak už eviduje desítky provozovatelů, kteří k ní od organizace XSolar buď přešli, nebo to zvažují.

„Všichni tito klienti se aktivně domáhají svých pohledávek či dluhu vůči REMA PV Systému z titulu nepřevedených recyklačních příspěvků, proto po nich Resolar opětovnou úhradu recyklačního příspěvku nepožadoval,“ sdělila už v květnu Novinkám Veronika Šilhová, ředitelka společnosti REsolar.

Policie okolnosti kolem společnosti XSolar prošetřuje už několik měsíců. Panuje podle ní podezření, že firma peníze od provozovatelů fotovoltaických elektráren zpronevěřila.

„Případ prověřují kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality pro podezření z trestného činu zpronevěra. V tuto chvíli evidujeme okolo 3000 poškozených a škodu 250 milionů. V rámci případu se kriminalistům povedlo zajistit finanční hotovost a nemovitosti za přibližně 100 milionů korun,“ řekl v květnu deníku Právo mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Majiteli společnosti XSolar byli do března tohoto roku bratři Karel a David Benešovi. Dnes je skutečným majitelem Riad Charawani, který se zabývá bojovým sportem.