Solárníci vyzvali k úpravě novely energetického zákona

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Russ Ferriday via Flickr

Zástupci fotovoltaických asociací vyzvali dopisem členy vlády, aby opět jednali o energetickém zákoně, jehož kontroverzní novelu teprve v květnu podepsal prezident Miloš Zeman. Uvedli, že se jim nelíbí nová povinnost pro současné i nové provozovatele obnovitelných zdrojů platit daň z elektřiny.

„Tato podmínka nejenže představuje zbytečnou zátěž pro zájemce o výrobu elektřiny, ale ani nemá ekonomické opodstatnění. Ročně částka nepřesáhne 300 korun za jednu střešní instalaci o výkonu do desíti kilowatt,“ uvedli dnes představitelé Aliance pro energetickou soběstačnost a České fotovoltaické průmyslové asociace, kteří dopis politikům zaslali. Obě asociace tvrdí, na problém upozorňovali spolu s některými senátory již během schvalování novely.

Podle solárníků je úprava možná například formou pozměňovacího návrhu novely, který by všechny samovýrobce elektřiny z povinnosti daň platit vyňal. Ministerstvo během přípravy novely několikrát uvedlo, že zákon rozvoj malých střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kilowattů naopak podpoří. Pro jejich instalaci nemají domácnosti nově potřebovat licence, Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) pouze doloží platnou revizi svého zařízení.

Vláda po podepsání prezidentem již jednu úpravu novely schválila. Důvodem bylo zpřesnění výkladu účinnosti nové Rady ERÚ, kterou úprava také zavádí. Podle dat Energetického regulačního úřadu byly ke konci loňského roku v Česku instalovány fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu 2126,26 MW, proti konci roku 2014 šlo o nárůst o pouhých 0,35 MW. Malé fotovoltaiky do pěti kW zaujímaly asi 2,5 procenta z celkového instalovaného výkonu solárních elektráren. Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren zvýšil z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.