Sony prodá své sídlo, potřebuje peníze

Sony se zaměří zejména na výrobu spotřební elektroniky

Sony se zaměří zejména na výrobu spotřební elektroniky Zdroj: CTK/AP

Pětadvacetiposchoďový mrakodrap s názvem Sony City Osaki je na prodej. Obří realitní transakce by podle realitních expertů mohla Sony vynést až 100 miliard jenů (zhruba 22,3 miliardy korun). Japonský elektrotechnický koncern se chce zbavit jedno ze svých hlavních sídel v centru Tokia, aby získal peníze na snížení dluhu.

Po Panasonicu a Nokii se k prodeji svého sídla rozhodl další elektronický velikán - Sony. Vedení společnosti se chce zbavit se majetku, bez něhož se firma obejde. Podnik se má v budoucnu zaměřit na hlavní činnosti, což je výroba spotřební elektroniky. Loni už firma prodala jeden z provozů na výrobu chemikálií a nyní zvažuje i prodej výroby bateriových článků.

Prodej sídla společnosti Sony by na realitním trhu v Japonsku mohl být podle ceny největší za více než tři roky. Trh nemovitostí v Japonsku je od globální finanční krize stále v útlumu.

Sony v tokijské centrále zaměstnává zhruba 5000 lidí, jejich počet chce ale zhruba o pětinu snížit. Firma také plánuje, že prodá své hlavní sídlo ve Spojených státech, za které by mohla získat možná až 800 milionů dolarů (asi 15,6 miliardy korun).

Budova Sony City Osaki byla dokončena teprve v březnu 2011. Sony nechala zrenovovat stavbu, ve které se vyráběly věhlasné televizory Trinitron, které Sony vyvinula.